Tükör által, homályosan

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: 1Mózes 3:17; Jób 12:10; János 12:31;

1Korinthus 1:18-21; 6:19-20

„Mert e világ bölcsessége bolondság az Isten előtt. Mert meg van írva: Megfogja a bölcseket az ő csalárdságukban” (1Kor 3:19).

A teológus William Paley 1802-ben írt egy könyvet Natural Theology (Természeti teológia) címmel, és ebben amellett érvelt, hogy a természetet megfigyelve képet alkothatunk Isten jelleméről. Nagy részletességgel ecsetelte, hogyan mutatnak rá az állatok tulajdonságai a Teremtő gondoskodására és mesteri ügyességére. Paley egy kissé talán túlhangsúlyozott bizonyos jellemzőket, mivel nem tett említést arról, hogyan hatott a bűn és az ember bűnössé válása a természetre – de általános érvét soha nem döntötték meg, pedig számos és hangos állítást megfogalmaztak már vele szemben!

Charles Darwin viszont azzal érvelt, hogy semmiképp sem lehetne jó az Isten, aki a természetet megtervezte. Bizonyítékként utalt egy parazitára, ami élő hernyók testéből táplálkozik, ill. arra, amilyen kegyetlenül játszik a macska az egérrel. E példákban bizonyítékot látott annak cáfolatára, hogy létezne a szerető Teremtő Isten.

Paley nyilván közelebb állt az igazsághoz, mint Darwin. E heti tanulmányunkban viszont azt járjuk körül, hogy a Biblia szerint valójában mit mutat be és mit nem mutat be a természet világa Istennel kapcsolatban.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: