KEGYELEM ÉS ÍTÉLET AZ ÉDENBEN, 2. rész

Mózes első könyve 1. és 2. fejezetében Isten kijelentéseket tesz (vagy parancsol), pl.: „Legyenek világító testek az ég mennyezetén… Hozzon a föld élő állatokat… Nem jó az embernek egyedül lenni” (1Móz 1:14, 24; 2:18). E kijelentések egyaránt a teremtéssel kapcsolatosak és meghatározzák az ember helyét a teremtett világban. Amint a tegnapi részben is megfigyeltük, a Bibliában feljegyzett következő kijelentés 1Móz 3:14-15, amiben az Úr az evangéliumot közli az emberrel.

Tehát a Szentírásban Isten legelső kijelentő nyilatkozatai a teremtéssel, utána pedig a megváltással kapcsolatosak, a megváltás pedig az ítéletnek az összefüggésében történik, ahogyan ennek lennie is kell. Hiszen mi volna az evangélium célja, mi szükség lenne „a jó hírre”, ha nem lenne ítélet, nem lenne kárhoztatás, amitől védelmet ígérne? Magában az „evangélium” fogalmában benne értendő a kárhoztatás, amit mégsem kell elszenvednünk. Ez a „jó hír”!

Megszegtük ugyan Isten törvényét, Isten pedig megítéli a törvényszegéseket, de Krisztus Jézusban megmenekülünk a kárhoztatástól, amit ez az ítélet elkerülhetetlenül magával hoz.

A teremtés, az evangélium és az ítélet témája nemcsak a Biblia első lapjain jelenik meg, hanem a végén is. Olvassuk el Jel 14:6-7 verseit! Hogyan kötődik ez a rész Mózes első könyvének első három fejezetéhez? Vagyis milyen párhuzamos gondolatokat találunk e versek mindegyikében?

Jel 14:6-7 kijelenti, hogy Isten a Teremtő, és ez a kijelentés Mózes első könyve elejének fontos témája. Jelenések 14. fejezetében az „örökkévaló evangélium” jön előbb, amit követ az ítélet kihirdetése – Mózes első könyve sorrendjéhez hasonlóan. Szó van az ítéletről, de csak az evangélium után! Tehát fontos megfigyelni: a jelenvaló igazság üzenetének alapja mindenképpen a kegyelem, a jó hír, hogy noha kárhoztatást érdemelnénk, Jézus által mégis bűnbocsánatot nyerünk, megtisztulunk és megigazíttatunk. Az evangélium nélkül mi is olyan sorsra jutnánk, mint a kígyó és „utódai”, nem pedig olyanra, mint az asszony és „utóda”. Bámulatos, hogy ez a nagyszerű hír már az Édenben megjelenik, Isten első kijelentéseiben, amelyeket a bűnbe süllyedő világnak tett.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: