TEREMTŐNK JELLEME

Isten a saját képére teremtett, ami többek között azt is jelenti, hogy azt akarta, jellemünk az Övére emlékeztessen. Vagyis amennyire emberileg lehetséges, legyünk olyanok, mint Ő. (Megjegyzendő: Istenre hasonlítani egészen mást jelent, mint amikor valaki arra törekszik, hogy Istenné váljon. Óriási különbség!) Ha jellemét tükrözve hasonlítani akarunk Istenre, helyes fogalmat kell alkotnunk jelleméről.

Mire mutatnak rá Mt 5:44-48 versei nemcsak Isten jellemét illetően, hanem azt is, hogy miként tükrözhetjük azt a saját életünkben?

Olvassuk el Lk 10:29-37 szakaszát! Mire világít rá ezt a történet Isten jelleméből és abból, ahogyan meg kell nyilvánulnia az emberek között (lásd még Fil 2:1-8)?

Jézus történetében szerepelt két férfi, akik két, ellenséges viszonyú népcsoporthoz tartoztak. Jézus viszont bemutatta, hogy felebarátok. Belekerültek egymás felelősségi körébe, és Istennek örömet jelentett, hogy különbségeiket félretéve az egyik jóindulattal, együttérzéssel fordult a másik felé.

Micsoda ellentét van Isten országának elvei és Sátán uralkodásának elvei között! Isten azt kéri az erőstől, hogy viselje gondját a gyengének, míg Sátán szabályai szerint az erős pusztítja a gyengét. Isten békés kapcsolatokkal jellemezhető világot teremtett, Sátán azonban annyira eltorzította, hogy sokan bevett viselkedési normának tekintik, amit az erősebbek a túlélésért tesznek. Ha a természetes kiválasztódás kegyetlen folyamata (az erős legyőzi a gyengét) lett volna kialakulásunk eszköze, akkor vajon miért kellene most másként cselekednünk? Vajon nem Isten terve és a természet parancsa – amit szintén Ő határozott meg – értelmében járnánk el, ha e nézetet elfogadva a saját érdekeinket érvényesítenénk a kevésbé szerencsések kárán?

Az eredetünkkel kapcsolatos nézeteink még hogyan hatnak erkölcsi felfogásunkra?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: