A TEREMTŐRE UTALTSÁG ÁLLAPOTA

1Móz 2:7 verse azt írja le, hogy Isten külön teremtette meg Ádámot, méghozzá intelligens, erkölcsi lénynek, nem pedig olyannak, mint az állatok. A szöveg nem mondja ugyan kifejezetten, de szinte el tudjuk képzelni, amint az Úr az eltervezett formára és méretre gyúrta az agyagot. Gondolhatnánk azt is, hogy a világmindenség hatalmas Ura nem hajol le, nem piszkolja össze a kezét az ember megteremtésekor, a Bibliából viszont úgy ismerjük meg a Teremtőt, mint aki szoros kapcsolatban van teremtményeivel. A Szentírás számos olyan alkalmat feljegyez, amikor Isten a saját kezével hozott létre valamit vagy érintett meg valakit. Példaként említhetjük 2Móz 32:15-16, Lk 4:40 és Jn 9:6 verseit. Éppen Krisztus emberi testet öltése bizonyítja, amikor nagyjából hozzánk hasonlóan, napi szinten érintkezett a teremtett világgal, hogy Isten kész lehajolni és „bepiszkolni a kezét” az emberek között.

Milyen parancsot adott Isten Ádámnak 1Móz 2:16-17 verse szerint? Mi foglaltatik ebben benne?

Megkérdezhetnénk, hogy milyen jogon szabott Isten törvényeket Ádámnak és Évának. Hasonlítsuk ezt a helyzetet egy családban felnövő gyerekéhez! A szülők otthont és kellő életfeltételeket biztosítanak neki. Szeretik, szem előtt tartják az érdekeit. Tapasztalatuk és bölcsességük folytán sok bajtól megkímélhetik, amennyiben hajlandó elfogadni irányításukat. Van olyan gyerek, akinek ez nehezebben megy, de az általános felfogás szerint a gyerekeknek alkalmazkodni kell a szüleik által megszabott szabályokhoz, amíg a szülők tartják el őket. Hasonlóképpen bennünket is mennyei Atyánk tart el, Ő biztosítja mindazt, amire szükségünk van az élethez, így jó elfogadnunk vezetését. Isten a szeretet Istene, tehát bízhatunk benne, hogy mindig megadja azt, ami javunkat szolgálja.

Hogyan fejezi ki a zsoltáros, hogy mindenben Istentől függünk (Zsolt 95:6-7; 100)? Milyen kötelezettségeket ró ez ránk automatikusan, főként az emberekkel való viszonyunkat illetően?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: