TELJESSÉ LETT A TEREMTÉS

A teremtés hatnapos munkája után (az ember teremtésével majd később foglalkozunk) említi a Biblia először a hetedik napot.

Olvassuk el 1Móz 2:1-3 szakaszát, és figyeljük meg különösen az 1. verset, ami kiemeli, hogy Isten elkészült művével. Miért olyan fontos ez a hetedik nap jelentőségével kapcsolatban?

A versben a „megszűnék” (Károli) vagy „megpihent” (új prot. ford.) szavak a héber sabat fordításai, ami szorosan kapcsolódik a sabbat, vagyis a szombat szóhoz. Az elvégzett munka utáni pihenésre, a munka szüneteltetésére utal. Isten nem fáradt el, nem volt pihenésre szüksége, hanem miután elvégezte a teremtés munkáját, megállt. Külön áldása nyugszik meg a hetedik napon. Ez a nap nemcsak „áldott”, hanem „megszentelt” is, ami azt a jelentést hordozza, hogy elkülönített, Istennek szentelt nap. Az Úr tehát az emberrel való kapcsolatában rendkívüli jelentőséget adott a szombatnak.

Mit mondott Jézus Mk 2:27-28 verseiben a szombat céljáról?

Figyeljük meg, hogy Isten nem azért adta a szombatot, mintha neki lett volna rá szüksége, hanem, mivel az embernek szükséges, gondoskodott róla. Az első hét végén az Úr megpihent a teremtés után, idejét pedig a teremtményeivel való kapcsolat ápolására szánta. Az embernek szüksége volt az Alkotójával való beszélgetésre, hogy megértse, milyen helyet foglal el az univerzumban. Képzeljük el Ádám és Éva örömét, csodálkozását, miközben Istennel társalogtak, ismerkedtek az Úr által teremtett világgal! A megpihenés elrendelésének bölcsessége még inkább kitűnik a bűneset utáni időben. Szükségünk van a szombati nyugalomra ahhoz is, hogy ne veszítsük szem elől Istent, ne kerítsen hatalmába az anyagias szemlélet, sem a túlzottan sok munka.

Isten megparancsolja, hogy életünk hetedét szánjuk a teremtésről való megemlékezésre. Mit fejez ki ez is e tanítás fontosságát illetően? Hogyan tanulhatunk meg mélyebb és gazdagabb tapasztalatot szerezni az Úrral, ha mi is megpihenünk szombaton, ahogyan Ő tette?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: