A SZÁRNYAS- ÉS VÍZIÁLLATOK MEGTEREMTÉSE

Találunk-e 1Móz 1:20-23 szakaszában valami utalást a véletlenszerűségre?

A levegőt és a vizet a teremtés ötödik napján népesítették be az állatok. Sokan kapcsolatot látnak a teremtés második és ötödik napja között. A második napon választotta el Isten a vizeket a „mennyezettel”, amelyekben azután az ötödik napon jelentek meg az állatok. A teremtés eseményeinek sorából tudatos felépítésre lehet következtetni, ami mutatja Isten tevékenységének gondosságát és rendszerbe fogottságát. Más szóval, a teremtési beszámolóban nincs semmi, ami teret engedne a véletlennek.

Figyeljük meg azt is, hogy a szöveg többes számban említi úgy a szárnyas-, mint a víziállatokat. Ez szintén arra utal, hogy Isten sokféle élő szervezetet teremtett az ötödik napon. Mindet megáldotta a szaporodás képességével. A sokszínűség már kezdettől fogva megfigyelhető. Nem volt egy olyan közös ős, amitől származott volna minden faj, hanem úgy tűnik, Isten minden egyes fajt felruházott azzal a képességgel, hogy egyedek különböző változatai származzanak tőlük. Például több mint 400 elnevezett féle létezik a közönséges galambokból, az aranyhalakból pedig legalább 27 félét különböztetnek meg. Isten nyilván minden teremtményét azzal a lehetőséggel teremtette, hogy utódok sokféle variációi származzanak tőlük, amitől a teremtés még színesebb lett.

A 21. vers szerint Isten látta, hogy az addig létrehozott teremtményei jók. Ez azt fejezi ki, hogy jól megtervezte őket, szemre tetszetősek voltak, nem talált bennük hibát és kellőképpen illeszkedtek a teremtés céljához.

Az élőlények közül a madarak kiváltképp felkeltik az érdeklődésünket, lenyűgöznek. Bámulatos teremtmények, csodálatos a felépítésük. Pihe könnyű tollaik egyben erősek is, kemények, mégis rugalmasak. Az evezőtollak tollzászlóinak sugarait parányi horgocskák tartják össze, amelyek szilárd, mégis könnyű merevítést biztosítanak. A madarak tüdeje olyan, hogy ki- és belélegzéskor is képes oxigénhez jutni. Ennek köszönhetően nyernek elegendő oxigént az energiaigényes repüléskor. Emellett bizonyos csontjaikban légzsákok is vannak, ezek tartják fenn az oxigén áramlását, ugyanakkor általuk a madár teste könnyebb, ami megkönnyíti a tartós repülést és az irányítást. A madarak felépítése valóban csodálatra méltó.

Az eddigiekre gondolva olvassuk el Mt 10:29-31 verseit! Milyen vigaszt találunk e szavakban?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: