„KIETLEN ÉS PUSZTA”

„Kezdetben teremté Isten az eget és a földet. A föld pedig kietlen és puszta vala, és setétség vala a mélység színén, és az Isten Lelke lebeg vala a vizek felett” (1Móz 1:1-2). Mit tudhatunk meg e versekből arról, hogy milyen volt a föld, mielőtt Isten elkezdte az élet teremtését rajta?

A Biblia a teremtés történetével kezdődik, a teremtés története pedig először is kimondja, hogy Isten a Teremtő. Majd pedig leírja, hogy milyen állapotban volt a világ, amikor Isten kezdte a birtokbavételre előkészíteni. A történet elején már létezett maga a bolygó, csak nem volt megformázva, lakatlan, sötét és vizes volt. A következő versek közlik, hogyan tette az Úr a földet lakható hellyé, ami után különféle élőlényekkel benépesítette. A szövegből nem derül ki pontosan, hogy mikor jöttek létre a föld sziklái, ill. a víz. Azt viszont megtudjuk, hogy világunk nem volt mindig alkalmas élettér, csak Isten tette által vált azzá.

Ézs 45:18 verse szerint mi volt Isten szándéka a teremtéskor?

Amikor Isten megteremtette magát a földet, még nem voltak meg rajta az élethez szükséges feltételek. A Biblia hallgat arról, hogy mennyi idő telt el a sziklák és a víz kezdeti megteremtése, meg a környezet világának és az élőlényeknek a létrehozása között. Vannak olyan tudósok, akik szerint a kettő közvetlenül követte egymást, mások pedig hosszú közbeeső idővel számolnak.

Viszont tény, hogy nem tudjuk, persze ennek igazából nincs is jelentősége. A föld anyagát mindenképpen Isten teremtette meg, majd az általa kiválasztott időpontban kialakította rajta az élet számára alkalmas körülményeket. Itt az a lényeg, hogy az Úrnak nem kellett a mindig meglévő anyagra hagyatkoznia. Azt az anyagot használta fel, amit valamikor korábban Ő teremtett meg, de ami még kezdetleges állapotban (tohú vábohú, azaz „kietlen és puszta”) volt. Majd pedig utána, szavának erejével teremtette életre alkalmassá világunkat.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: