A KÖZTÜNK LÉVŐ TEREMTŐ

Mit fejeznek ki Jn 2:7-11, 6:8-13 és 9:1-34 versei Isten teremtő hatalmáról?

E csodák mindegyike bepillantást enged abba, hogy milyen hatalommal is rendelkezik Isten az általa teremtett anyagi világ felett.

Először is, milyen folyamattal lehet a vizet közvetlenül borrá változtatni? Nem tudunk ilyenről. Valóban (legalábbis az általunk ismert) természeti törvények határán kívül eső tettre volt szükség ahhoz, amit ezekben az esetekben Jézus elvégzett.

A kenyér és a hal csodájakor Jézusnak öt kenyér és két kis hal állt a rendelkezésére, amit úgy megszaporított, hogy egy nagy tömeg jóllakott, a maradékot pedig tizenkét kosárba gyűjtötték össze. Az az étel is atomokból és molekulákból állt. A történet végén összehasonlíthatatlanul több atom és molekula által alkotott étel volt, mint amikor Jézus kezdett ételt adni az embereknek. Hogyan kerültek oda az addig ott nem lévő molekulák, ha nem Isten természetfeletti közbelépése folytán?

Azután milyen fizikai változások történtek a vak ember esetében, aki meggyógyult? Születésétől fogva vak volt, tehát azelőtt nem érte az agyát olyan inger, ami arra késztette volna, hogy képet formáljon az üzenetekből, amelyeket a szemidegeken keresztül küldött volna a szeme. Ezek szerint az agyában is változásnak kellett történnie, hogy képes legyen feldolgozni a beérkező információt, képeket alkosson, majd értelmezze is azokat. Persze magával a szemmel is baj volt. Talán a DNS elváltozásának következtében hibásan fejlődtek bizonyos fényérzékelő molekulák. Esetleg valamiféle születési rendellenesség történt a szem egyes részeinek – a retinának, a szemidegeknek, a szemlencséknek stb. – fejlődését szabályozó génekben. Az is lehet, hogy valamilyen fizikai sérülés gátolta a szem egészséges működését.

Nem tudni, mi okozta a férfi vakságát, de Jézus szavára a megfelelő helyeken molekulák alakultak ki, működő receptorok, idegvégződések és agysejtek jöttek létre. Így a szembe jutó fényből kép lett, és az addig vak ember már fel tudott ismerni olyan alakokat, amelyeket addig nem látott.

Nagyszerű dolog, amikor valamilyen csoda történik. Mégis mi a veszélye annak, ha az ember csodákra alapozza hitét? Mire kell hitünket alapozni?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: