AZ EZERÉVES IDŐSZAK UTOLSÓ ESEMÉNYEI

Tekintsük át Jel 20:7-9 verseit! Mivel zárul a millennium? Milyen alkalmat ragad meg akkor Sátán?

Változás áll be Sátán körülményeiben – kiszabadul, amikor feltámad a többi halott, akik „meg nem elevenedének, mígnem betelik az ezer esztendő” (Jel 20:5). A „Góg és Mágóg” kifejezés átvitt értelemben értendő, mint Ez 38:2 versében, és azokra vonatkozik, akiket Sátánnak sikerül megtévesztenie – a különböző korokban élt gonoszokra. Hatalmas tömegeiket fogja Sátán rávenni, hogy megkíséreljék elfoglalni Isten városát. Jel 20:9 értelmében az Új Jeruzsálem városa ekkorra már leereszkedik a mennyből a földre (feltehetően Krisztussal együtt), Sátán pedig seregeivel felvonul ellene. A jelenések könyve 21. fejezete részletesen leírja, hogy milyen is lesz ez a város.

Amint az előzőekben már megállapítottuk, A jelenések könyve nem kifejezetten időrendi sorrendben halad. Hogyan ír az ítéletről Jel 20:11-14 szakasza? Miért lényeges, hogy a végső büntetés akkor következik be, miután a szentek ítélkeztek (Jel 20:4)?

„A millennium alatt a szentek részt vesznek a testületi ítélet folyamatában, áttekintve azoknak az eseteit, akik a földiek és az angyalok közül elvesznek. A bűn problémájának egyetemessége miatt elengedhetetlen ez az ítélkezés. Más világok lakói nagy aggodalommal és érdeklődéssel figyelték a bűn lázadásának történetét (Jób 1. és 2. fejezete; Ef 3:10). A bűn közjátékát úgy kell elrendezni, hogy Isten világegyetemében minden teremtmény szíve és értelme számára kielégítő legyen az eljárás módja és az ügy lezárása, különös tekintettel Isten jellemére. Rendkívül fontos, hogy a földi megváltottak megértsék, mi indokolta az Úr bánásmódját azokkal, akik ’mondának a hegyeknek és a kőszikláknak: Essetek mireánk és rejtsetek el minket annak színe elől, aki a királyiszékben ül’ (Jel 6:16). Maradéktalanul meg kell győződniük arról, hogy Isten igazságosan járt el azokkal, akik elvesztek” (Handbook of Seventh-day Adventist Theology. Maryland, 2000, Review and Herald Publishing Association. 932. o.).

Mit fejez ki Isten jelleméről az, hogy mi is részt vehetünk az elveszettek feletti ítéletben? Hogyan illeszkedik ez a gondolat a nagy küzdelem kérdéskörébe?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 4. negyedév

Növekedés Krisztusban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: