A MILLENNIUM IDEJÉN

Olvassuk el ismét Jel 20:4-6 verseit! Milyen bizonyítékot találunk arra, hogy a megváltottak a mennyben töltik az ezeréves királyság idejét?

Az ezeréves időszakban részt vevők egy csoportjáról ezt olvassuk: „és látám azoknak lelkeit, akiknek fejöket vették a Jézus bizonyságtételéért és az Isten beszédéért, és akik nem imádták a fenevadat, sem annak képét, és nem vették annak bélyegét homlokukra és kezeikre” (Jel 20:4). Adventistaként úgy értjük, hogy a Biblia nem tanítja a különálló, halhatatlan, öntudatos lélek létezését. Ez a szöveg azokat az embereket állítja elénk, akik a Jel 12:17 – 13:18 szakaszában leírt üldöztetést elszenvedték. A második adventkor (az első feltámadás idején) az üldözöttek ismét életre kelnek, és Krisztussal együtt uralkodnak a mennyben (vö. 1Thessz 4:15-17).

Jel 20:4 az ezer esztendő egy másik eseményére is felhívja a figyelmet, amikor kifejezetten leírja, hogy a megváltottak fognak ítéletet mondani. Tudjuk, a hűségesek az Úrral együtt uralkodnak, a gonoszok pedig meghalnak Krisztus visszajövetelének fényességétől. Tehát mi a célja ennek az ítéletnek? Milyen lesz az ítélkezés?

Az elmúlt héten három dologra összpontosítottuk a figyelmet, ezek közé tartozott az ítélet (a hétfői részben). Ez Krisztusnak a második advent előtt, a mennyei szentélyben végzett szolgálatával kapcsolatos. Ez az ítélet azonban különbözik a Jel 20:4 versében említettől, ami valójában Jézusnak Mt 19:28 versében tett ígéretét teljesíti be, és egybevág azzal is, amiről Pál beszél 1Kor 6:2-3 szakaszában, azaz, hogy a szentek ítélik meg a világot.

Az ítélet fogalma a Bibliában igen gazdag és sokrétű. Az utolsó ítélet három részből áll, ezek közül az elsőt kapcsolják össze Krisztusnak a mennyei szentélyben végzett papi szolgálatával. Az adventisták az utolsó ítéletnek ezt a szakaszát nevezik vizsgálati ítéletnek. Ezután következik az ezer évig tartó ítélet, amelyben áttekintik az egyes eseteket (1Kor 6:2-3; Jel 20:4). Ekkor a megváltottak megnézhetik, hogyan járt el Isten azokkal, akik a lázadás eszközei lettek, miként ítélte meg őket. A harmadik szakaszban kerül sor az ítélet végrehajtására, méghozzá az ezeréves időszak lezárulásakor.

A mai részben olvasottakra gondolva nézzük meg 1Kor 4:5 versét! Igaz, számos kérdésre most nem találunk választ, viszont milyen fontos reménységet vetít elénk ez a szöveg?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 4. negyedév

Növekedés Krisztusban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: