A TIZED – JELKÉPES ÖSSZEG

„És legyen a pap, Áron fia a Lévitákkal, midőn a Léviták a tizedet beszedik; és a Léviták vigyék fel a tizednek tizedét a mi Istenünk házába, a tárháznak kamráiba; Mert a kamrákba kell hozniok Izráel fiainak és Lévi fiainak…” (Neh 10:38-39).

Gondoljunk az életünkre, a rövidségére! Gondoljunk arra, hogy lehetetlen elkerülni a halált (ha csak Krisztus vissza nem tér még életünkben)! Képzeljük el, milyen lenne – amiben sokan hisznek –, ha valóban a sír volna a végállomás! Itt vagyunk a sejtek pillanatnyi anyagcsere-folyamatainak összességeként, végezzük a dolgunkat (gyakran fájdalmak, nehézségek, félelmek között), majd jön a vég. Amikor pedig a sejtek elhalnak, csak a holttest marad, amiből bogarak és baktériumok táplálkoznak, míg azok is el nem pusztulnak.

Ez a sors várna mindnyájunkra bolygónyi világunkban. Az egyes emberek élete értelmetlennek tűnhetne, rossz viccnek, amin a legtöbben nem is nevetnek.

Az imént felvázolt kép után most gondoljuk végig, hogy mi mindent kaptunk Krisztustól! Nézzük meg, mit ajánl fel Jézus által Isten! Vegyük számba mindazt, amit a megváltási terv révén megtudhatunk saját értékünkről! Megláthatjuk, mit tett értünk Jézus, nehogy az előbbiekben felvázolt sorsot kelljen elszenvednünk.

Mi mindent kaptunk Krisztusban (1Kor 15:51-52; Gal 3:13; Ef 1:6-7; Jel 21:4; 22:1-5)? Mit jelentsen mindez nekünk? Hogyan hassanak életünk minden területére ezek az ígéretek?

„A tizedfizetés rendszeréről beszélek, de milyen csekélynek tűnik számomra! Milyen kis értéket állapított meg [az Úr]! Mennyire hiábavaló próbálkozás a matematikai szabályokat, az időt, a pénzt és a szeretetet a felmérhetetlen és felfoghatatlanul nagy szeretethez, áldozathoz viszonyítani! Tizedet fizetni Krisztusnak – pusztán csekély, jelképes összeg, szégyenletesen kevés viszonzás azért, aminek oly nagy ára volt! Krisztus arra kér a Golgota keresztjéről, hogy feltétel nélkül adjuk át magunkat neki” (Ellen G. White: Testimonies for the Church. 4. köt. 119-120. o.).

Krisztus oly sokat tett értünk, mégis megeshet, hogy nincs elég hitünk visszaadni neki annak töredékét sem, amit tőle kaptunk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 4. negyedév

Növekedés Krisztusban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: