AZ ALÁZAT SZERTARTÁSA

Nehezen tudjuk elképzelni, milyen fájdalom gyötörhette Jézus szívét – közvetlenül a keresztre feszítés, a legszörnyűbb megaláztatás előtt –, amikor látta tanítványai irigységét, akik versengtek egymással, hogy ki lesz majd nagyobb Isten országában.

Lk 22:24-27 (lásd még Mt 18:1; 20:21) szerint milyen fontos igazságot nem sajátítottak még el a tanítványok?

Világunkat egészen elferdítette a bűn, minden visszájára fordult, ennek ellenére ez az állapot most sokszor „racionálisnak” és „értelmesnek” tűnik. Ugyan ki az, aki józanul gondolkozva szívesebben szolgál, mint hogy őt szolgálják ki? Nem az az élet lényege, hogy előre jussunk, meggazdagodjunk, ne nekünk kelljen szolgálni, hanem minket szolgáljanak ki? Nem is csoda, hogy az utolsó vacsora alkalmával Jézus megmosta a tanítványok lábát. Szavakkal nem fejezhette volna úgy ki, hogy mi az igazi nagyság Isten szemében, mint azoknak a lábát megmosva, akiknek az övét kellett volna csókolgatni.

Mit tudhatunk meg Jn 13:1-17 szakaszából az úrvacsora részét képező lábmosás szertartásáról?

Bámulatos igazságokat találunk e versekben. A 3. versben az áll, hogy Jézus tudta, „az Atya mindent hatalmába adott”. Mi történt ezután? Jézus, aki tisztában volt vele, hogy „ő az Istentől jött és az Istenhez megy”, felállt az étel mellől és elkezdte mosni a tanítványok lábát (lásd 5. vers). Ők nem értették igazán, ki volt Jézus, mégis bizonyára egészen megdöbbentek. A tanulságot így semmiképpen nem hagyhatták figyelmen kívül.

Gondoljuk végig azt is, mi a jelentősége annak, hogy az úrvacsora előtt került sor a lábmosás szolgálatára! Mennyire fontos tehát alázattal, saját gyengeségünk, kicsinységünk tudatában készülni az úrvacsorára, látva, hogy szükségünk van Isten kegyelmére, mielőtt igényelnénk mindazt, amit Krisztus értünk tett!

Kinek a lábát kellene megmosnunk, ami különösen jót tenne lelkileg?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 4. negyedév

Növekedés Krisztusban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: