AZ EGYHÁZ TERMÉSZETE – 2. rész

Az ekklészia kifejezésen túl az Újszövetség még számos képpel utal az egyházra, amelyek tovább magyarázzák természetét és működését. Ma csak két lényeges dolgot vizsgálunk meg e témakörön belül: az egyház mint Isten népe és az egyház mint Krisztus teste.

Az „Isten népe” fogalom az Ószövetségben Izráel népre vonatkozott (5Móz 14:2). Most olvassuk el 1Pt 2:9 versét, ahol ez a meghatározás a keresztényeket jelöli! Mit jelent ez számunkra ma?

Figyeljük meg, hogy noha ez a fogalom utal a keresztényekre, de még mindig vonatkozik Izráel népére is (Lk 1:68; Róm 12:1-2). Az Újszövetség nyilván úgy alkalmazza az egyház fogalmát, hogy ezzel a folyamatosságot, az összetartozást érzékelteti (lásd Gal 3:29).

„Krisztus teste” – Róm 12:5, 1Kor 12:27 és Ef 1:22-23 versei úgy mutatják be az egyházat, mint ami Krisztus teste. Hogyan világítanak rá ezek az igehelyek az egyház természetére és feladatára?

Számos gondolatot találhatunk e szövegekben, talán a legkézenfekvőbb az egység (lásd a szerdai tanulmányt), amit látnunk kell az egyházban. Ezt a gondolatot másutt is megfogalmazza az Újszövetség, különösen 1Korinthus 12. fejezetében, ahol Pál így ír: „Mert amiképpen a test egy és sok tagja van, az egy testnek tagjai pedig, noha sokan vannak, mind egy test, azonképpen a Krisztus is. Mert hiszen egy Lélek által mi mindnyájan egy testté kereszteltettünk meg, akár zsidók, akár görögök, akár szolgák, akár szabadok; és mindnyájan egy Lélekkel itattattunk meg. Mert a test sem egy tag, hanem sok. Ha ezt mondaná a láb: mivelhogy nem kéz vagyok, nem vagyok a testből való; avagy nem a testből való-é azért? És ha a fül ezt mondaná: mivelhogy nem vagyok szem, nem vagyok a testből való; avagy nem a testből való-é azért? Ha az egész test szem, hol a hallás? ha az egész hallás, hol a szaglás” (1Kor 12:12-17)?

Aki autoimmun betegségben szenved, azt saját immunrendszere támadja, éppen az, aminek védenie kellene. Gondoljunk erre a hasonlatra az egyházzal mint „Krisztus testével” összefüggésben!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 4. negyedév

Növekedés Krisztusban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: