AZ EGYHÁZ TERMÉSZETE – 1. rész

Amikor valaminek a természetéről beszélünk, akkor általában az eredete, a működése és a célja foglalkoztat. A Biblia több hasonlattal is utal az egyházra, ami görögül ekklészia („kihívottak közössége”). A világi görög nyelvhasználatban ez a szó vonatkozott általában azokra a polgárokra, akiket otthonukból egy nyilvános helyre hívtak el, valamilyen összejövetelre. Az Újszövetség ebben az általános értelemben használja ezt a kifejezést.

Az Ószövetség görög fordítása, a Septuaginta szintén az ekklészia szóval utal Izráel gyülekezetére, főként, amikor vallási célból járultak az Úr elé.

Isten „elhívta” a zsidó népet, hogy kiválasztott népe legyen. Az őskeresztények feltehetően azoknak a zsidó és pogány származású hívőknek a körét nevezték egyháznak, akiket Isten elhívott, hogy kegyelmének élvezőiként bizonyságot tegyenek Krisztusról. Az Újszövetség Krisztus hűséges követőinek a csoportjára utal az egyház szóval. Megjegyezendő, hogy az ekklészia sosem épületre vonatkozott, amelyben az istentisztelet folyt. Arról is szót kell ejteni, hogy míg a „zsinagóga” eredetileg a meghatározott céllal összegyűlt embereket jelölte, a keresztények szívesebben használták az ekklészia kifejezést. Ám mindkét szó utal rá, hogy az újszövetségi egyház az Ótestamentum népének, Izráel „gyülekezetének” (ApCsel 7:38) történelmi folytatása.

Általánosságban szólva az ekklészia az Isten által elhívott emberek csoportjára utal. Milyen magyarázatot találunk ebben arra, hogy e szót Pál három különböző szinten használja: a) az egyes emberek házában működő gyülekezetekre (Róm 16:5; 1Kor 16:19); b) egy adott város gyülekezeteire (1Kor 1:2; Gal 1:2); c) egy nagyobb földrajzi terület gyülekezeteire (ApCsel 9:31)?

Az ekklészia emberek olyan csoportját jelöli, akik üdvözítő kapcsolatban állnak Krisztussal. Tehát az egyes gyülekezetek nem csupán részei az egész egyháznak – mindegyik egység a közösség egészét képviseli. Továbbá az egyház az egész világon egy, mégis jelen van minden gyülekezetben.

Gondoljunk saját gyülekezetünkre, ami Isten egész egyházát képviseli! Milyen felelősséget helyez ez ránk, akik az egyház testének, egyben a helyi gyülekezetnek is tagjai vagyunk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 4. negyedév

Növekedés Krisztusban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: