A GYŐZELEM PÉLDÁI

Eddig azt láttuk az Írásban, hogy a hívő reménységet kaphat, valamint a győzelem ígéretét. Ám mindezeken túl a Biblia feljegyez olyan megtörtént eseteket is, amelyek bemutatják a keresztények győzelmét a gonoszság erői felett. A példák sorát a tanítványok szolgálatával kezdjük, akiket Jézus elküldött.

Olvassuk el Mt 10:1-8, Mk 6:7, 12-13, Lk 9:1-2 és 10:1-20 verseit! Mire utasította követőit Jézus? Hogyan értsük ezeket a szakaszokat a nagy küzdelem fényében? Milyen üzenetet találunk e részekben mi, akiket arra hívott el Isten, hogy Jézusról beszéljünk a világnak?

Érdekes, amikor Jézus elküldte tizenkét tanítványát Isten országa közeledtét hirdetni, fontosnak tartotta, hogy hatalmat adjon nekik az ördögök és a tisztátalan lelkek felett. Persze ez nem meglepő, hiszen az evangélium hamisítatlan hirdetése szükségképpen leleplezi ez efféle erőket. Lehetett rá számítani, hogy e „hatalmasságok” megmutatják magukat, amikor a tanítványok hirdetik az evangéliumot, a tanítványoknak éppen ezért kellett hatalom felettük. A gonosz erők valóban fel is léptek, miközben a tanítványok prédikáltak, ők azonban sok gonosz lelket kiűztek.

Amennyire a feljegyzésekből megállapíthatjuk, Jézus nem parancsolta meg kifejezetten a hetven tanítványnak, hogy ördögöket űzzenek (lásd Lk 10:9). Mégis, látszólag a küldetésnek ez a része lelkesítette leginkább őket (Lk 10:17). Örömmel mondták el, hogy Isten országának evangéliumát hirdették, miközben még az ördögök is engedelmeskedtek nekik. Természetesen tisztában voltak vele, hogy Jézus hatalma által cselekedtek, ez így történhetett meg.

Sokat beszélgethetnénk, sőt vitázhatnánk e szakaszokról, arról, ahogyan ma értenünk kell a fentebb említett részeket, de itt az a lényeg, hogy mivel Isten elhívott az evangélium hirdetésére, Krisztus által még erre is van erőnk.

Milyen fontos dolgot jegyezzünk meg Jézus Lk 10:20 versében olvasható szavaiból saját magunkra nézve? Mit tartsunk a legfontosabbnak? Mit tehetünk, hogy a megfelelő részre helyezzük a hangsúlyt?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 4. negyedév

Növekedés Krisztusban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: