A LELEPLEZETT GYILKOS

Krisztus azért jött világunkba, hogy lerontsa az ördög munkáit (Zsid 2:14). Ezt végezte el a kereszten. Viszont ha győzött Sátán, a fejedelemségek és hatalmasságok felett, miért kell még mindig küzdenünk velük? Miért járhat továbbra is körbe a gonosz mint prédára leselkedő oroszlán?

Tanulmányozzuk Kol 2:15 versét alaposan! Nézzük meg azt a három igét, amivel Pál a kereszten történteket írja le! Hogyan értsük jelentésüket?

„Megpecsételte az ördög sorsát Krisztus győzelmes élete, ami a Golgotán ért tetőpontjára. Urunk lerántotta Sátán álruháját. Az angyalok és az egész mennyei világ előtt nyilvánvalóvá váltak cselekvési módszerei. Ott vallott színt… Keresztje által Jézus Krisztus megfosztotta a sötétség fejedelemségeit és hatalmasságait annak a látszatától, tekintélyétől, mintha ők lennének e világ fejedelmei. Elvette erős fegyvereiket is, amelyekkel az igazság ellen hadakoztak” (The SDA Bible Commentary. 7. köt. 205. o.).

Krisztus „őket [a hatalmasságokat] bátran mutogatta”. Hogyan lepleződtek le nyilvánosan e hatalmasságok a keresztnél? Lásd Jn 8:44!

Jézus a kereszten függött, minden jel szerint rettenetes vereséget szenvedett, ezt a Biblia mégis diadalnak nevezi? Győzelme minden egyéb mellett azt is bemutatta, hogy Sátán valóban gyilkos, az, aminek Jézus nevezte. A keresztnek köszönhetjük, hogy eljön a nap, amikor végérvényesen, örökre véget ér ezeknek az erőknek az uralma. Akkor kerül erre sor, amikor Krisztus „eltöröl minden birodalmat és minden hatalmat és erőt” (1Kor 15:24), és mint „utolsó ellenség töröltetik el a halál” (1Kor 15:26). Krisztus halála után „Sátán látta, hogy álruhája szétszakadt. Mesterkedése feltárult az el nem bukott angyalok előtt és a mennyei világegyetem előtt. Gyilkosként mutatta meg magát. Isten Fia vérének a kiontásával kiszakította magát a mennyei lények rokonszenvéből… A Sátán és a mennyei világ között meglevő kapcsolat utolsó láncszeme is elszakadt.

Sátán azonban még nem pusztult el. Az angyalok még ekkor sem értették meg mindazt, amit a nagy küzdelem magában foglalt. Először szándékának kellett teljesen nyilvánvalóvá válni. Az emberek miatt Sátán létének folytatódnia kellett, mert nekik éppen úgy, mint az angyaloknak, meg kellett látniuk a Világosság Fejedelme és a sötétség fejedelme között lévő ellentétet. Az embereknek választaniuk kellett, hogy a kettő közül melyiket akarják szolgálni” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó. 669. o.).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 4. negyedév

Növekedés Krisztusban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: