FEJEDELEMSÉGEK ÉS HATALMASSÁGOK – 1. rész

A Biblia szerint a világunk gonosz erők uralma alá került, amelyek irányítani akarnak, míg végül egészen tönkre tesznek. A nagy küzdelem természetesen abból adódik, hogy az Úr felvette a harcot ellenük. A kereszt után viszont már biztos a győzelem, még ha a küzdelem most is tart. Noha a harc drámai, az egész világegyetemre kiterjed és igen heves, Istené a győzelem, amiben hit által mi is osztozhatunk.

Tanulmányozzuk a következő igehelyeket: Jn 12:31; 16:11; Róm 8:38-39; Ef 6:12; Kol 1:16; 2:15; 1Jn 3:8; 5:19! Mit tudhatunk meg belőlük a küzdelem valóságos voltáról? Milyen reménységet és ígéretet közvetítenek e szakaszok?

A XXI. században sokan csupán a tudományos világkép szerint gondolkodnak. Ez azt jelenti, hogy mindent főként természetes nézőpontból vizsgálnak, hiszen csak ezt tekintik bizonyíthatónak. Számukra a babonaság és a tudatlanság korából fennmaradt nézet, hogy a világban gonosz erők működnek vagy ellenséges démoni hatalmak uralkodnak. A Biblia ezzel szemben világunk valóságaként mutatja be ellenséges erők körét, amelyhez démoni fejedelemségek és hatalmasságok tartoznak. A bibliai világkép ugyan teret ad természetes és tudományos fogalmaknak is, a valóság teljes megértését mégsem ezekre alapozza. Elég széles ahhoz, hogy a természetes és a természetfeletti világ képét egyaránt magába foglalja.

Róm 8:38 versében például a görög arkhai szó fordításaként azt olvassuk, hogy „fejedelemségek”, ami jelöl világi uralkodókat, de olyan természetfeletti hatalmakat is, amelyek gonosz befolyást kívánnak gyakorolni az ember felett. Ef 6:12 versében „az élet sötétségének világbírói” kifejezést így is lehetne fordítani: „e sötétség világi uralkodói”.

„Pál egyértelműen személyes gonosz lelkekre utal, akiknek bizonyos hatalma van a világ felett. Gondoljunk például Jn 12:31, 14:30 és 16:11 verseiben a Sátánra utaló ’világ fejedelme’ kifejezésre! A jelenések könyve írója is valóságosnak tartotta az ördögöt (Jel 2:10; 12:10)” (The SDA Bible Commentary. 6. köt. 1044. o.).

Hogyan mutatkozik meg a nagy küzdelem valósága a saját életünkben? Hogyan érzékeljük a küzdelmet? Krisztus értünk győzött. Ennek az ígéretnek a fényében egyedül mi lehet az oka, ha mégsem győzünk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 4. negyedév

Növekedés Krisztusban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: