A HELYREÁLLÍTÁS

Mélységekig hat és mindent átjár a bűn az emberiség életében, a helyzet mégsem visszafordíthatatlan. A Biblia ír arról, hogy Isten képe megújulhat, helyreállhat bennünk, legalábbis bizonyos fokig.

Alaposan tanulmányozzuk a következő szakaszokat: Róm 8:29; 2Kor 3:18; Ef 4:23-24! Minek a reményéről olvashatunk ezekben?

A Biblia félreérthetetlenül ír arról a reményről, hogy Isten újból a saját képére formál. Képének megújulása együtt jár azzal, hogy mind kevesebb lesz a bűn hatása rajtunk és emberi kapcsolatainkon. Ez azonban nem a saját teljesítményünk. A Biblia Krisztusra mutat, aki az alapja annak, hogy remélhetjük a megújulást. Az életünkben végbemenő minden változással együtt is üdvösségünk reménye csak azon nyugszik, amit Krisztus tett értünk, ill. a megváltás ígéretén, amit Isten nem a mi igazságunk, hanem Krisztus igazsága alapján kínál fel nekünk.

Hogyan kapcsolódik 2Kor 5:17 ahhoz, hogy Isten a saját képére teremti újjá az embert? Ha valaki már új teremtés lett, akkor többé nem hat rá a bűn, sem annak semmiféle következménye? Saját tapasztalatunk alapján mit mondhatunk?

Összességében nézve, a Szentírásból származó bizonyítékok arra a következtetésre vezetnek, hogy éber lelki küzdelem kell a lelki megújuláshoz. A test és a lélek harcáról van itt szó (Gal 5:16-17). Akiben újból kirajzolódik Isten képe, az tapasztalja ennek a lelki tusának a valóságát, de az Úr erejét segítségül kérve lép harcba (Ef 6:10-13). Ha az ember eldönti, hogy Isten képére akar átformáltatni, a nagy küzdelemben Isten oldalára áll. Ellen White így írt azokról, akik tapasztalták Krisztus megújító erejét: „Azonban, ha a kereszténynek már van ilyen tapasztalata, ne tegye ölbe a kezét, megelégedve azzal, amit érte véghezvittek. Aki elhatározta, hogy Krisztus országába be akar jutni, tapasztalni fogja, hogy a meg nem újult természet minden ereje és szenvedélye a sötétség birodalmának hatalmától támogatva összeesküdött ellene. Mindennap meg kell újítania odaszentelődését és mindennap harcolnia kell a gonosszal. Régi szokások, örökölt rossz hajlamok harcolnak az uralomért, ezekkel szemben állandóan résen kell lennie, miközben Krisztus erejével a győzelemért küzd” (Az apostolok története. 4. kiad. Budapest, 2001, Advent Kiadó. 313. o.).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 4. negyedév

Növekedés Krisztusban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: