BÉKE

Ha békességre vágyunk másokkal, le kell mondanunk az önérdekről. Csak ekkor lehetséges a béke.

Jézus útja maga lenne a béke, ha hajlandóak lennénk követni. De az emberek nem akarnak ilyen gyökeresen megváltozni! Még mindig próbálkoznak, hátha eredményre vezet az önző kapzsiság. A béketárgyalások során a nemzetek igyekeznek különleges elbánást kijárni maguknak és önző üzleti érdekekből előnyöket kovácsolni. Vanderberg szenátor írta a San Franciscó-i konferencia előtt, hogy a nemzetek mind a saját elsőbbségükre törekedtek: „Amerika az első”, „Anglia az első”, „Oroszország az első” – pedig ez a hozzáállás okozta a háborúk kitörését. A béke nem lehet tartós, amíg ki nem mondjuk, „a világ az első”. A világ egyetlen része sem olyan fontos – legyen az Amerika, Anglia, Oroszország vagy az üzleti érdek –, mint mindannyiunk jóléte. A „Jöjjön el a te országod” nem csupán keresztény törekvés, hanem a békéhez vezető egyetlen út.

Frank C. Laubach

BÉKÉLTETŐNEK LENNI

Hol kezdődik a megbékélés? Hogyan válhatunk békéltetővé?

Már szóltunk róla, hogy a béke sohasem lehet háború eredménye. A háború a szegénység, a gazdasági válság, a szenvedés és a gyűlölet gyökere – sosem hozott még tartós békét.

Felfedezhetjük-e a békét önmagunkban? Freud azt állította, hogy a béke csupán mentális hozzáállás. Szabaduljunk meg fóbiáinktól, neurózisainktól, és máris ott a hőn áhított béke.

Tisztelem a pszichológiát. Kétségtelen, hogy sokakon segít. De bizonyos, hogy nem helyettesítheti a békét, amely csak Istentől eredhet. Ha a pszichológia számításon kívül hagyja Istent, végül azt fogjuk látni, hogy a pszichológusok, pszichiáterek egymáshoz járnak majd kezelésre. Nem lehet béke, amíg meg nem találjuk Istent.

Billy Graham

2012. 4. negyedév

Növekedés Krisztusban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: