HITETLENSÉG – A HIT MÁSIK OLDALA

„Hit nélkül igazából nem is lehet élni. Hit nélkül nincs igazi reménység, nincs igazi szeretet, nincs emberhez méltó létezés. Addig élünk, amíg hiszünk. ’Hiszek, tehát vagyok.’ Aki hit nélkül akar élni, az önmagának árt – és önmagát csapja be. ’Hihetetlen, hogy mennyire kell hinni ahhoz, hogy valaki hitetlen legyen’ – fogalmazta meg Michael Kardinal von Faulhaber (1869-1952), aki bátran fordult szembe a náci hatalommal.

Első látásra úgy tűnik, a hit és a hitetlenség ellentétes egymással. Valójában azonban közelebb állnak egymáshoz, mint gondolnánk. Isten létezését például nem lehet bizonyítani, hinni kell benne. Ugyanígy azonban a nemlétét sem lehet bizonyítani. Isten (nem)létezése nem tudás vagy tudomány kérdése, hanem a hité. A hitetlenség tulajdonképpen a hit negatív formája.

A keresztények hisznek abban, hogy a látható dolgok mögött van egy nem látható valóság, amely körülveszi világunkat. Ebben lakik Isten, aki szeretettel fordul hozzánk, végigkísér az életen és jobb jövőt készít” (Dr. Rolf J. Pöhler: Mai keresztények – A megélt hit. Budapest, 2008, Advent Irodalmi Műhely. 15. o.).

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: