TŰZ ÉS PUSZTULÁS (2THESSZALONIKA 1:7-9)

Olvassuk el 2Thessz 1:7-9 verseit! Mi az elsődleges oka a gonoszok vesztének Jézus visszajövetele idején? Hogyan értsük e verseket, gondolva arra, hogy Isten szeretettel, kegyelemmel és megbocsátással teljes?

Sokan kényelmetlenül érzik magukat e versek nyelvezetétől. Szerintük a „megfizet”, „meglakol”, „bosszút áll” és a szenvedéssel való büntetés nem méltó a szeretet, kegyelem és irgalom Istenéhez. Viszont Pál gyakran taglalja az igazságos büntetés és megtorlás témakörét (Róm 2:5; 12:19). Egyértelműen fogalmaz: egy nap Isten ítélete elsöprő módon megnyilvánul.

Miért is ne? A mai világban minden jó kormányzatnak kényszerítő erővel kell fellépnie, hogy visszaszorítsa a rosszat. A kényszer ugyan nem mindig erőszakos (amikor megállítanak egy közlekedési vétségért vagy az adóhatóság átvilágít), bizonyos esetekben viszont, főként, amikor bűnözők erőszakot alkalmaznak, arra erőszakkal kell felelni. A jó kormányzatok kellő korlátokat szabnak, hogy mindenki békében élhessen együtt. Sok esetben azonban a nyilvánvaló gonoszság nem enged önként. Minél nagyobb a gonoszság hatalma és brutalitása, annál nagyobb erő szükségeltetik megállításához.

Az e részben felvázolt kép nem kellemes, viszont azt fejezi ki, hogy Isten megteszi azt, amivel véget vet az erőszaknak és az elnyomásnak.

Mit tanítanak Jel 16:4-7; Dán 7:21-22 versei azzal kapcsolatban, amiről Pál is írt 2Thesszalonika levelében?

Jézus saját tapasztalatából tudja, mit jelent a szenvedés. Bízhatunk isteni ítéletének helyességében, abban, hogy nem fog szükségtelen pusztítást végezni. Isten ítélete szenvedést okoz, de a szükségesnél egy cseppet sem többet. Abban teljesen biztosak lehetünk, hogy az Úr ítéletében olyan bölcsesség és méltányosság mutatkozik meg, amit most meg sem értünk igazán.

Ennek a szakasznak nem az volt a célja, hogy a bosszúállás miatt örvendezzenek, hanem a bántalmazott, elnyomott embereket akarta Pál bátorítani vele. Eljön az ítélet napja. Nem kell a saját kezünkbe venni az igazságszolgáltatást.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: