AZ ÍTÉLET KÉT OLDALA

Olvassuk el 1Móz 3:15-24 verseit! Soroljuk fel, hányféleképpen ítélte meg Isten Ádámot és Évát mind negatív, mind pozitív értelemben!

Noha maga az ítélet szó nem fordul elő 1Thessz 5:1-11 szakaszában, mégis főként ez itt a téma. Pál arra akarta ráébreszteni a thesszalonikai hívőket, hogy Isten ítélete nemcsak a mennyben, az idők végén történtekre korlátozódik, hanem valós következményekkel jár hétköznapi életükre nézve is. Ma sokakban kényelmetlen érzést kelt az ítélet kérdése. Viszolyognak az azzal járó kárhoztatás és fenyegetés gondolatától. Ám ez a bibliai fogalom a fenyegetésnél, az ítélethozatalnál és annak végrehajtásánál szélesebb kört érint. Van pozitív oldala is. A könyörület, a kedvesség egyszerű, hétköznapi tettei sem maradnak említés vagy jutalom nélkül (lásd pl. Mt 10:42). Isten látja minden jó és rossz cselekedetünket, amelyek a dolgok végkifejletében mind jelentőséggel bírnak.

Már a Biblia legkorábbi beszámolóiban is az ítélet két oldalát láthatjuk. Az Éden kertjében Isten elmarasztalja Ádámot és Évát. Bűnük következményei megnyilvánulnak a gyermekszüléskor, a földművelésben, de még abban is, hogy hol élhetnek. Ugyanakkor Isten pozitív ítéletet is hoz. Ellenségeskedést támaszt az ember és Sátán között, majd kegyelmesen bőrruhába öltözteti a párt, hogy a környezetváltozás hatásaitól ne szenvedjenek szükségtelenül. Ami pedig még fontosabb: a bőrruha Krisztus igazságát jelképezi, elfedve bűneiket is.

Mózes első könyve 4. fejezetében Isten elítélte Kaint, amikor elküldte, ugyanakkor védő ítéletet is kimondott rá. Megbélyegezte, nehogy megöljék. Az özönvíz idején megítélte az emberiséget a víz áradatával bekövetkező pusztulással, ugyanakkor a bárkával lehetőséget biztosított a menekülésre is (1Móz 6:1–9:17), ami az ítélet pozitív oldala volt.

Mózes első könyve 11. fejezetében az Úr összezavarta a nyelveket és az egész föld színére elküldte az embereket (negatív). Hol az ítélet pozitív oldala? Ábrahám elhívásában találjuk: „megáldatnak tebenned a föld minden nemzetségei” (1Móz 12:3) – ugyanazok a népek, amelyek évekkel korábban Bábelnél szétszórattak (1Móz 11:9).

Krisztus helyettesünk lett az ítéletben. Hogyan teszi kedvezővé számunkra az ítéletet ez az igazság? Az ítéletre gondolva miért kell mindig figyelembe venni e lényeges tanítást?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: