FELTÁMADÁS KRISZTUSBAN (1THESSZALONIKA 4:15-16)

1Thessz 4:13­­–5:11 szakaszában Pál Jézus földi tanításaira épít. Egy tucatnál is több párhuzam található e végidőre vonatkozó szakaszok és Jézus mondásai között, amelyeket Máté, Márk és Lukács jegyzett le. Amikor viszont 1Thessz 4:15-ben Pál így fogalmaz: „azt mondjuk néktek az Úr szavával”, Jézusnak olyan tanítására utal, ami nem került bele a négy evangélium egyikébe sem, de az apostol megőrizte számunkra (másik egyértelmű példa ApCsel 20:35 verse).

Olvassuk el 1Thessz 4:15-16 verseit! Pál szerint mi történik Krisztus visszatérésekor? Lásd még Mt 24:31; Jn 5:28-29; ApCsel 1:9-11; Jel 1:7!

Jézus második adventje zajos esemény lesz. Az arkangyal parancsoló kiáltása és Isten harsonájának hangja kíséri. Mindenki látja és hallja majd (lásd Mt 24:31; Jn 5:28-29; ApCsel 1:9-11; Jel 1:7).

Pál számára azonban itt a kulcspont az események sorrendje Jézus eljövetele idején. A thesszalonikaiak abban kezdtek hinni, hogy aki meghal Jézus visszajövetele előtt, az hátrányban lesz az egész örökkévalóságban, fizikailag valószínűleg örökre elszakad azoktól, akik a második advent idejéig élnek.

Ebben a részben Pál biztosítja a thesszalonikaiakat, hogy az élő hívők nem előzik meg a halottakat, tehát nem élveznek előnyt velük szemben. Először a Krisztusban meghaltak támadnak fel (lásd Jel 20:4-6). Erre még azelőtt kerül sor, hogy az élők felemeltetnek a levegőbe Jézussal találkozni (1Thessz 4:17). A meghalt igazak feltámadnak és halhatatlanságot kapnak azokkal együtt, aki Jézus visszajövetelekor még élnek. Ez a szakasz nem azt tanítja, hogy a hívők halálukkor a mennybe jutnak. Ha Pál azt tanította volna a thesszalonikai hívőknek, hogy a szeretteik már a mennyben vannak, akkor vajon miért szomorkodtak? Vajon miért nem arról beszélt nekik egyszerűen? Ehelyett azzal a tudattal vigasztalta őket, hogy a feltámadáskor újból találkoznak majd szeretteikkel.

Gondolatban idézzük fel, hogy mi minden történik Krisztus második adventjekor! Jézus eljön az ég felhőiben, mindenki meglátja, a halottak életre kelnek, az élők halhatatlanságot nyernek és mindenki együtt megy a mennybe. Ez egyrészt felfoghatatlan, ellentétes minden ismeretünkkel, a tapasztalattal és a tudomány tanításaival, mégis éppen ebben kell hinnünk, máskülönben semmi reményünk nincs. Ha egy ilyen kérdésben bízhatunk az Úrban, ugyan miért ne bízhatnánk benne azokban a „kisebb” dolgokban, amelyekkel éppen most küzdünk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: