ISTEN AKARATA: SZENT ÉLET (1THESSZALONIKA 4:3)

1Thessz 4:3-8 szakasza egy teljes gondolati egységet képez. Az az Isten akarata minden thesszalonikai hívőre vonatkozóan, hogy szentül éljenek (1Thessz 4:3-4, 7). Mit ért az apostol a szentség alatt? Két mellékmondatban ad magyarázatot erre. Az Úr elvárja a hívőktől, hogy „tartózkodjatok a paráznaságtól, hogy mindenki szentségben és tisztaságban tudjon élni” (1Thessz 4:3-4, új prot. ford.). A gondolati egységet a szent élet három indítékával zárja Pál (6-8. versek): 1) Isten bosszút áll e dolgokért; 2) szentségre hívott el; 3) Szentlelkét adja segítségül. A mai és a következő két napi tanulmányban részletesebben foglalkozunk ezzel a szakasszal.

Hogyan kapcsolódik a 3. és a 7. vers tartalma? Mi az alapvető üzenete mindkettőnek? Mit mond ez nekünk ma?

A 3. vers az 1. versre épít, amelyben Pál arra emlékeztette a thesszalonikaiakat, „hogyan kell forgolódnotok” vagy „élnetek” (új prot. ford.). Ez a héber fogalom a napi életben való erkölcsös, etikus viselkedést jelenti. Az apostol a 3. versben újabb héber fogalommal utal a lelki életre és fejlődésre: „szentté lételetek” vagy „megszentelődjetek” (új prot. ford.). A szentség jellemző meghatározása, hogy „szent használatra elkülönített”. Ebben a levélben azonban Pál még inkább körülhatárolja a kifejezés jelentését. A szentség állapotát a hívők Jézus visszatérésekor érik el (1Thessz 3:13). A 4. fejezetben viszont az apostol azt a formát választja, ami nem annyira a végeredményt, inkább a folyamatot hangsúlyozza. Inkább a „szentté válás” (a nyelvtani meghatározása: nomen actionis, azaz igefőnév), amiről itt szó van, mint a „szentség”. Istennek az az akarata, hogy haladjunk előre ebben a folyamatban (1Thessz 4:3). Nyilvánvaló, hogy Pál nem törvény nélküli evangéliumot hirdet. A Krisztusban élők tiszteletben tartják a magatartást szabályozó követelményeket. A 7. versben a „szentség” ellentéteként a „tisztátalanság” jelenik meg. Pál a 3. versben tovább tanácsolja a gyülekezetet: „magatokat a paráznaságtól megtartóztassátok”. Az erkölcstelenségnek fordított görög szó a porneia, amivel illetnénk ma a pornográfiától kezdve a prostitúcióig minden, a házasság körén kívül eső nemi aktust. Isten kegyelemből, hit által üdvözít, mindazonáltal a keresztény életben állandóan fejlődnünk kell, szakadatlanul törekedve a Krisztusban megígért tökéletesség felé.

A nemiség erős bizonyítéka Isten irántunk való szeretetének. Csakhogy számtalanszor visszaéltek már ezzel az ajándékkal, aminek következtében sokak számára inkább átokká vált, rengeteg szenvedést és bánatot okozva. Milyen döntéseket hozhatunk, hogy megvédjük magunkat az erkölcstelen életmód lehetséges veszélyeitől?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: