TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Szilász és Timóteus megérkezése Macedóniából nagy örömet szerzett Pálnak, aki még mindig Korinthusban tartózkodott. Jó híreket hoztak azok hitéről és szeretetéről, akik az evangélium hírnökeinek első thesszalonikai látogatása alkalmával fogadták el az igazságot. Pál szíve szerető részvéttel volt e hívők iránt, akik a megpróbáltatások és hányattatások közepette hűek maradtak Istenhez” (Ellen G. White: Az apostolok története. 4. kiad. Budapest, 2001, Advent Kiadó. 169. o.).

„Az igazi szeretet, amely a mennyben született, nem önző és nem állhatatlan. Nem emberi elismerés függvénye. Aki elfogadja Isten kegyelmét, annak szívében túlárad a szeretet Isten iránt és azok iránt, akikért Krisztus meghalt. Nem harcol az elismerésért. Nem azért szeret, mert őt szeretik és kedvében járnak. Nem azért szeret másokat, mert elismerik érdemeit, hanem azért, mert azok Krisztus megváltottai. Akkor sem gerjed haragra, ha indítékait, szavait, tetteit félreértik vagy kiforgatják, hanem megőrzi nyugalmát. Kedves és figyelmes. Nem tartja sokra önmagát, de tele van reménységgel. Szüntelen bízik Isten irgalmában és szeretetében” (Ellen G. White: Krisztus példázatai. Budapest, 1983, H. N. Adventista Egyház. 62-63. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1) Ellen White a Krisztus példázatai című könyvben és még számos helyen használja azt a kifejezést, hogy „akikért Krisztus meghalt”. Mennyire alkalmazhatjuk széles körben ezt a kifejezést? Minden emberre vonatkozik a földön, vagy csak azokra, akik hisznek Krisztusban?

2) A gyülekezeti tagok egymás között elhangzó tanácsai és bírálatai esetében mennyit nyom a latba, hogy milyen a kapcsolatuk? Mit tanulhatunk erről Pál példájából a héten tárgyalt szakaszból?

3) Nyilvánvaló, hogy Pál nagy szeretettel és törődéssel foglalkozott a thesszalonikai hívőkkel, Jézus szeretetét tükrözve. A szeretet meglágyítja az emberek szívét és nyitottá teszi Isten kegyelmének befogadására. Hogyan tanulhatjuk meg még jobban szeretni az embereket? Hogyan tanulhatjuk meg jobban kimutatni a szeretetünket?

ÖSSZEFOGLALÁS: 1Thessz 2:13–3:13 szakaszában Pál ír a Thesszalonikából való kényszerű távozása utáni időről, egészen addig, amíg Timóteus visszatért Korinthusba a gyülekezetre vonatkozó hírekkel. Eseményeket és érzelmeket is megemlít. Ebben a szakaszban a fő hangsúly arra kerül, hogy milyen mély a kapcsolat az apostol és a thesszalonikai hívők között.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: