PÁL ÚJABB IMÁDSÁGAI (1THESSZALONIKA 3:11-13)

Jézus második adventje erős késztetést jelent a lelki fejlődésre. Isten számon kéri majd a bántás vagy elnyomás minden egyes tettét, és elismerést, jutalmat ad a szeretet és kedvesség minden megnyilvánulásáért (lásd pl. Mt 10:42). Ez azt jelenti, hogy az életben minden cselekedet számít a dolgok végkifejletében, legyen bármilyen csekély.

Pál számára azonban éppen ennyire fontos az is, ami e heti tanulmányunknak a leghangsúlyosabb része, hogy a második advent elhozza a családok és barátok boldog találkozását. Jézus tette révén e kapcsolatok már örökké tartanak. A keresztények közötti kapcsolatok „szavatossági ideje” nem jár le, az örökkévalóságon át kitart.

Még mi mindent említett meg Pál Timóteus érkezése után a thesszalonikaiakért mondott imájában (1Thessz 3:11-13)?

1Thessz 3:11-13 majdnem úgy hangzik, mint egy istentiszteletet záró áldás. Pál természetesen szeretne visszatérni Thesszalonikába és kipótolni minden hiányt, ami a gyülekezet hitében mutatkozott (1Thessz 3:10). Persze még ha nem is mehet el hozzájuk, fohászkodhat Istenhez azért, hogy Ő késztesse és erősítse a hívőket a szeretetben való fejlődésre, de ne csak egymás iránt, hanem a szomszédaik és mindazok iránt, akikkel találkoznak. Jézus visszajövetelekor jellemük fontos része lesz ez a szeretet.

A 13. versben fejtörésre adhat okot Pál kijelentése arról, hogy Jézus eljön „minden ő szenteivel”. Az Újszövetség általában emberekre vonatkoztatja a szent szót. Viszont alapvetően a második adventre utaló újszövetségi szakaszok szerint Jézus nem emberek, hanem angyalok kíséretében tér vissza (Mt 24:30-31; Mk 8:38; 13:26-27). Tehát kik a szentek ebben a versben?

Akkor találjuk meg a megoldást e problémára, ha felismerjük, hogy a 13. versben Pál Zak 14:5 nyelvezetét vette át és alkalmazta Jézus visszajövetelére. Az Ószövetségben a „szent” elsősorban angyalokra értendő (lásd még 5Móz 33:2; Dán 7:10). Viszont az Újszövetség a szentek szót új jelentéstartalommal tölti meg: olyan emberekre vonatkoztatja, akiket Jézus igazzá tesz. 1Thessz 3:13 versében azonban Pál a szentek szó ószövetségi értelmezéséhez tér vissza, és az Isten színe előtt álló angyalokra utal. Ők kísérik majd a földre visszatérő Isten-embert.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: