PÁL REMÉNYSÉGE ÉS ÖRÖME (1THESSZALONIKA 2:17-20)

1Thessz 2:17–3:10 tizennégy versében Pál időrendben számol be a thesszalonikai hívőktől való elszakadása után történt eseményekről. Az egész szakaszon végigfut a barátság témája: levele olvasóit nem csupán egyházközsége tagjainak tekinti, hanem igaz barátainak is. A fejezet egészében érezhető a mély érzések lüktetése. Pál azt akarta elérni, hogy a gyülekezet irántuk érzett szeretete és őszinte törődése fényében olvassa későbbi tanácsait és feddő szavait (4. és 5. fejezet). Éppen szeretetével szerzett jogot arra, hogy tanácsolja őket. A szeretetből fakadó tanács fogadható el a legkönnyebben.

Mit mond Pál 1Thessz 2:17-20 szakaszában, ami ma is időszerű számunkra?

A 17. vers fő igéje („elszakasztatánk”) eredetileg az árvaságot idézi. Amikor Pált hirtelen távozásra kényszerítették Thesszalonikából, a barátaitól való elszakadás olyan mélyen érintette, mintha a szüleit vesztette volna el. Azért kívánt annyira ellátogatni hozzájuk, mert nagyon hiányoztak neki. Bár fizikailag távol voltak egymástól, a szívükben nem. A találkozás késedelméért Sátánt okolta. E szavai a bibliaszövegeknek abba a csoportjába tartoznak, amelyek a nagy küzdelem valóságát mutatják.

Pál vágyakozása a thesszalonikai hívők iránt azonban a hétköznapi kapcsolatoknál mélyebben gyökerezik – a középpontjában az utolsó időkkel kapcsolatos várakozás áll. Pál már várta, hogy a második advent után „dicsekedhessen” velük Jézusnak. Ők jelentik Krisztusért végzett szolgálata igazolását, végidei örömét és dicsekedését! Pál azt akarta, hogy a végidőben legyen bizonysága a mások életére gyakorolt hatásának.

E szakasz mindenképpen azt mutatja nekünk is, hogy helyes fontossági sorrendet kell tartanunk. Földi létünk csupán „pára” (Jak 4:14), de az örökkévalóságra kiható következményekkel járó pára. Pál arra összpontosítja a figyelmet, ami örökkévaló, aminek értéke, fontossága maradandó. Végtére is, ha igazán belegondolunk, hogy milyen sors vár e világra, a kárhozatba tartók megmentésén kívül ugyan mi számít?

Hogyan kellene minden tettünkkel mások üdvösségére hatni? Kelle-mesen elbeszélgethetünk az eszményi állapotról, de vajon miként viszonyul az életünk e célhoz?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: