ŐSZINTE TÖRŐDÉS (1THESSZALONIKA 2:7-8)

1Thessz 2:4 verse értelmében az késztette Pált a szolgálatra, hogy Isten tetszését akarta elnyerni. A következő versekben még milyen indítékokat említ az apostol? Lásd 1Thessz 2:6-8!

A mai világban az emberek a pénzt, a vágyak kielégítését és a hatalmat tekintik a viselkedés elsődleges motivációinak – legalábbis azok, akiket az önérdek sarkall. 1Thessz 2:3-6 verseiben Pál különféle kifejezésekkel érzékeltette, hogy az ő szolgálatával kapcsolatban szóba sem jöhetnek efféle indítékok. A keresztény életében és szolgálatában nincs helye kapzsiságnak, erkölcstelenségnek, megtévesztésnek és hízelgésnek. Az apostolokat elsősorban az hajtotta, hogy mindent Isten tetszésére akartak tenni.

A 6. versben Pál megjegyezte, hogy lehettek volna a thesszalonikaiak terhére, vagy szó szerint „kihasználhatták volna a rangjukból származó előnyöket.” Apostolként, tanítóként elismerést követelhettek volna maguknak. Elvárhattak volna anyagi juttatásokat vagy azt, hogy különös tisztelettel övezzék őket. Ám Thesszalonikában Pál mindent elutasított, ami rossz fényben tüntette volna fel indítékaikat, ami botránykőnek bizonyulhatott volna az új hívők előtt. Noha az apostol elsődleges célja az volt, hogy Isten tetszését elnyerje, a 7-8. versekben leírja, még mi hajtotta: a thesszalonikaiak iránti nagy szeretet. A 8. vers nyelvezete is tükrözi a gazdag érzelmi töltetet. Számára az evangélium hirdetése nem csupán kötelesség volt, hanem annál jóval több – a szívét, egész lényét beleadta az emberek szolgálatába.

Az apostolok szeretetteljes fellépése mit váltott ki Macedónia gyülekezeteiben – amelyek közé tartozott a thesszalonikai gyülekezet is (2Kor 8:1-5)? Mennyire fontos tehát a bizonyságtevők jelleme?

A hétfői részben szót ejtettünk a meggyőzés három kulcsáról, ahogy az ókorban emlegették: a szónok jelleme (ethos), az érvelés logikája (logos) és az érzelmekre vagy az önérdekre gyakorolt hatás (pathos). A 4-6. versekben Pál kiemelte, hogy azért találtak követőkre, mert tiszta volt a jellemük. A 7-8. versekben a pathosra, az apostolok és a thesszalonikaiak között kialakult érzelmi kötődésre hivatkozott. Az evangélium ereje akkor a legnagyobb, ha érinti az ember szívét.

Gondoljunk valakinek a jellemére, aki jó hatást tett ránk lelkileg! Pontosan mi fogott meg benne? Hogyan tanulhatjuk meg követni a példáját?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: