AZ APOSTOLOK JELLEME (1THESSZALONIKA 2:3)

Mit hangsúlyoz ki Pál apostol saját indítékairól 1Thessz 2:3 versében?

Az ókori világban úgy tartották: három kulcsa van annak, ha valaki változtatni akar az emberek gondolkodásán vagy gyakorlatán. Az érv erősségét aszerint ítélték meg, hogy milyen volt a beszélő jelleme (görögül: ethos), érvelési módja, logikája (logos), ill. milyen erővel hatottak a szónok szavai a hallgatóság érzelmeire, érdekére (pathos). 1Thessz 2:3-6 szakaszában Pál az apostolok jellemére irányítja a figyelmet, mint ami fontos eleme volt a thesszalonikaiakban gyökeres változásokat előidéző igehirdetésnek. E versekben Pál szembeállítja magát a filozófusokkal, akik gyakran a személyes haszon reményében beszéltek. Három olyan szót is használ a 3. versben, amivel a prédikálás vagy a szolgálat helytelen indítékaira utal.

Az első a „hitetés”, a nem igaz vagy téves tanítás. A szónokot talán olyan gondolat lelkesíti, ami egyszerűen nem állja meg a helyét. Lehet egészen őszinte, ám önmagát is becsapja. Azt hiszi, hogy hasznára van másoknak, csakhogy téves elképzelések vezetik. A második szó a „tisztátalanság”. Általában vonzónak tartják, akiről köztudott, hogy bizonyos hatalommal rendelkezik, vagy aki gondolatai, tettei miatt vált elismertté. A közszereplőket motiválhatják a hírnevük, ismertségük miatt kínálkozó szexuális természetű alkalmak. A harmadik kifejezés az „álnokság”, amit úgy is fordíthatnánk, hogy csalás. Ebben az esetben a szónok tisztában van azzal, hogy az általa képviselt gondolat nem állja meg a helyét, téves; tudatosan igyekszik félrevezetni hallgatóságát, hogy hasznot húzzon.

Pál és Silás szavai mögött nem voltak efféle indítékok. Ha ilyesmi hajtotta volna őket, akkor a Filippiben elszenvedett bántalmazás hatására bizonyára felhagynak a prédikálással. Thesszalonikában tanúsított bátorságuk csak annak tulajdonítható, hogy Isten ereje késztette őket szólásra. Thesszalonikában az evangélium nagy hatása részben az apostolok jellemének volt köszönhető, ami beszédükön is átsugárzott (lásd 1Thessz 1:5). A logikus érvelés és az érzelmekre ható beszéd kevés lett volna. Szavaikkal jellemük is összhangban állt. A mai világban szintén roppant nagy a hitelesség ereje, éppúgy, mint az ókorban volt!

Gondolkozzunk el arról, hogy valójában mi motiválja a tetteinket! Indítékaink mennyire tiszták, tévedéstől, csalástól, tisztátalanságtól mentesek? Hogyan javíthatnánk rajtuk, ha mégsem a legjobbak lennének? Lásd még 5Móz 10:16; Zsolt 51:1-12; Fil 4:13!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: