A RÓMAIAK ÉRKEZÉSE THESSZALONIKÁBA

Miként hatott a rómaiak thesszalonikai jelenléte a Kr. u. I. századi Palesztinában, Jeruzsálemben a Jézus szolgálatát illető politikai és vallási döntésekre (lásd Jn 11:48-50)? Gondoljuk végig ezt az érvelést! Milyen ijesztő módon tűnhetett érthetőnek a logikájuk?

A görög városállamok közötti háborúk miatt a thesszalonikaiak Kr. e. 168-ban behívták a rómaiakat, hogy terjesszék ki fennhatóságukat a városra és védjék meg a környékbeli ellenségtől. A rómaiak jutalomként, hogy a thesszalonikaiak a háborúban „jó oldalra” álltak, több-kevesebb önrendelkezést biztosítottak nekik. Thesszalonika a birodalmon belül szabad városi rangot kapott, ami azt jelentette, hogy lényegében ők dönthettek belső kérdéseikről, sorsukról. Ebből következően a lakosság tehetősebb, befolyásosabb rétegei nagyjából úgy élhettek, mint azelőtt, így Pál korában is Róma és a császár pártján álltak. Az átlagemberek és főleg a mesteremberek számára azonban korántsem volt kellemes az élet. Thesszalonikában a római fennhatóságnak három fő kedvezőtlen hatása volt. Az első, hogy a rómaiak érkezése felborította az addigi gazdasági életet. A régió és a város piacai megsínylették a háborút és a kormányváltást. A visszaesés jobban sújtotta a szegényebb rétegeket, mint a vagyonosabbakat. A negatív hatás idővel azután mérséklődött. Másrészt, noha Thesszalonika autonómiája nagyjából megmaradt, a politikai gyengülést igencsak megérezték lakói. Bizonyos vezetők helyét idegenek foglalták el, akik egy távoli város (Róma) elkötelezett hívei voltak, nem pedig Thesszalonikáé. Még a legemberségesebb idegen megszállás sem marad sokáig népszerű. Harmadsorban pedig meg kell említeni a megszállással elkerülhetetlenül együtt járó gyarmati kizsákmányolást. A rómaiak megkövetelték a tartományoktól, hogy meghatározott mennyiségű adót szolgáltassanak be. A termények, az ásványok és különféle helyi termékek bizonyos százalékát hajóval kellett Rómába küldeni a birodalom szükségleteinek fedezésére. Noha Thesszalonika előnyösebb helyzetben volt Jeruzsálemnél, a helyi közösségek számára így is kikerülhetetlen, jelentős terhet jelentett a római uralom és megszállás. A nyomás pedig kimondottan a szegényebb, dolgozó rétegekre nehezedett. Az évtizedek múlásával a város lakosságának ez a része egyre elkeseredettebb lett és a helyzet változásában reménykedett.

Miként hat az egyház működésére az ország általános, politikai, gazdasági helyzete? Mi mindent tesz gyülekezetünk vagy kellene tennie társadalmi megítélése és helyzete javításáért?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: