ÉRKEZÉS KORINTHUSBA

ApCsel 18:1-18 szakaszában két fő találkozási pontot is találunk a világi történelemmel. Az első, hogy Claudius császár uralkodása alatt száműzték Rómából a zsidókat (ApCsel 18:2). Biblián kívüli források ennek az idejét Kr. u. 49-re teszik. A másik ilyen metszéspont Gallio helytartó említése (ApCsel 18:12). Korinthusban egyéves időszakra szólt a helytartók megbízatása, a feliratokból és egyéb adatokból származó információk szerint Gallio hivatali ideje pontosan Kr. u. 50-51-re esett. Több kritikus teológus kétségbe vonja Az apostolok cselekedetei történeti hitelességét, pedig számos ilyen közbevetett megjegyzés támasztja alá történelmi pontosságát. Thesszalonikából történt kiutasításuk után Timóteus bizonyára Pállal és Silással utazott Béreába (ApCsel 17:10, 14-15), majd rövid időre ismét találkozott az apostollal Athénban, ahonnan Pál visszaküldte Thesszalonikába (1Thessz 3:1-2); oda Silással ment (ApCsel 18:5), azután pedig Korinthusba utazott Pállal találkozni. Pál bizonyára Korinthusból írta 1Thesszalonikát, nem sokkal Timóteus érkezése után. Tudta, hogy milyen gondolatok foglalkoztatták az embereket Akhájában, aminek a területén volt Korinthus (1Thessz 1:7-8). Ebben a levélben válaszolt a Timóteustól hallott hírekre (1Thessz 3:5-6).

Mi volt Pál üzenetének lényege 1Kor 1:18–2:2 szakaszában? Mit tudhatunk meg ezekből a versekből az apostol missziós stratégiájáról, amit Athénban és Korinthusban követett?

Pál bizonyára nem volt elégedett az athéni filozófusokkal folytatott beszélgetése eredményével, mert eldöntötte, hogy Korinthusban még egyértelműbben szól a görögökhöz. Ez nem ellentétes azzal a nézettel, hogy „ott kell találkozni az emberekkel, ahol vannak”, mert levelében kifejezetten az ilyen megközelítést javasolja (1Kor 9:19-23). Athénban és Korinthusban is azt mutatta be, hogy az emberek adott helyzetében történő megközelítése nem elvont tudomány. Fontos állandóan tanulni és módszereinket a tanultakhoz igazítani. Pál nem egyformán dolgozott minden városban. Nagyon is érzékenyen figyelte a változó időket, kultúrákat, körülményeket.

Olvassuk el ismét a mai igeszakaszokat! Milyen tekintetben időszerű e részek fő üzenete ma, amikor a világ „bölcsessége” oly gyakran ütközik a kereszt „bolondságával”?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: