AZ IGE HIRDETŐINEK MEGPRÓBÁLTATÁSAI

Vajon miért fogadták elutasítóan az evangéliumot Filippi lakosai (ApCsel 16:9-40)? Milyen komoly tényező váltotta ezt ki belőlük, amitől nekünk is óvakodnunk kell? Még hogyan jelentkezhet ilyesmi a keresztények életében is?

Az evangélium jó hír Istennek Krisztus által végbevitt hatalmas tetteiről; elvezet a bűnbocsánathoz, az elfogadáshoz és az átalakuláshoz (Róm 1:16-17). A bűn következtében az egész világ kárhozat alá esett, de Jézus halála és feltámadása révén a világ új lehetőséget nyert az örök életre – amit Isten eredetileg tervezett az emberiség számára. Az Úr úgy vitte végbe e jelentős tettét, hogy még bűnösök voltunk (Róm 5:8). A megváltás munkáját nem mi végeztük el, hanem Jézus; mi semmit nem adhatunk hozzá. Viszont az evangélium csakis akkor válik valósággá az életünkben, amikor nemcsak a bűneink kárhoztatását fogadjuk el belőle, hanem azt is, hogy Isten megbocsátja azokat Jézus által.

Mivel tehát az evangélium nagyszerű hír, ráadásul ingyen lehet a miénk, vajon miért akarná bárki is elutasítani vagy küzdeni ellene? A válasz egyszerű: az evangélium elfogadása arra szólítja az embert, hogy ne önmagában vagy olyan világi dolgokban bízzon, mint a pénz, a hatalom vagy az egyéni vonz-erő. A pénz, az emberi kapcsolatok vagy a hatalom mind lehet jó, alávetve Isten akaratának és útjának. Ám aki az efféle hétköznapi dolgokba kapaszkodik, ezekkel akarván pótolni az evangélium bizonyosságát, fenyegetőnek érzi mind az evangéliumot, mind annak hirdetőit.

1Thessz 2:1-2 versei szerint Pál és Silás fájdalmak között érkezett Thesszalonikába, testükön a Filippiben elszenvedett erős ütlegelések és a fogság nyomaival, a vágásokkal és a horzsolásokkal (ApCsel 16:22-24). Ám Isten nagy hatalmának jelei láttán (ApCsel 16:26, 30, 36) felbátorodtak. Fájdalmaik ellenére félelem nélkül léptek be a thesszalonikai zsinagógába, és ismét a Messiásról beszéltek, aki megváltoztatta az életüket, és azt a küldetést bízta rájuk, hogy olyan helyeken hirdessék az evangéliumot, ahol azelőtt még nem hallottak róla.

A világ mely dolgai távolíthatnak el az Úrtól, ha nem vigyázunk? Miért olyan fontos tehát állandóan figyelni a keresztre és annak jelentőségére, főként amikor a legerősebbnek tűnik a világ csábítása?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: