TANULNI A KUDARCOKBÓL

Időnként nem sikerül minden célt elérni, amit egy bizonyos evangelizációs tevékenységben kitűzünk. Ez teljes kudarcot jelentene? Természetesen nem! Sikert és kudarcot egyaránt tapasztalunk, bármilyen stratégiával is igyekszünk megnyerni a vesztükbe rohanókat. Ha pl. nem érjük el keresztségi céljainkat, talán a kitűzött célok nem voltak reálisak, vagy a nevezett tevékenység inkább magvetésnek, mint aratásnak számít. Röviden tehát, ha úgy is gondoljuk, hogy beérett az aratás, esetleg még a vetés idejét éljük. Nem mindig tudhatjuk.

Melyik hatalom igyekszik aláásni mindent, amit azért teszünk, hogy megnyerjük az embereket Isten országa számára (1Pt 5:8)? Ha tisztában vagyunk e veszéllyel, miként készülhetünk fel jobban a misszióra? Hogyan lehet a legeredményesebb a kivitelezés is?

A lélekmentés közben természetfeletti ellenséggel állunk szemben, aki rendkívüli erővel igyekszik az evangélium ellen hangolni az embereket. Időnként, ha elengedjük az Úr kezét, a gonosz problémákat okoz, miközben mi igyekszünk Istenért tenni valamit. Ettől úgy védekezhetünk, ha életünk minden pillanatában teljesen átadjuk magunkat Krisztusnak.

A kudarc miatt talán mást hibáztatunk, mint ahogy Ádám és Éva is tette az Édenben. Sátánnak éppen ez a legeredményesebb eszköze arra, hogy Isten népe között megoszlást keltsen. Mások okolása helyett komolyan, őszintén és alaposan kell értékelni a történteket, nem feledve, hogy még a legfőbb Prédikátor/Evangélista, Jézus sem tudott mindenkit megnyerni, akit megszólított.

Hasonlítsuk össze Lk 10:17 és Mt 17:14-20 verseit! Mit tettek a tanítványok, amikor valami nem sikerült?

Ahelyett, hogy kétségbeesetten feladnánk, ha valamit kudarcnak látunk, megint csak tanulhatunk a tanítványoktól. Noha hatalmat kaptak a gonosz lelkek felett és sikeresen ki is tudták űzni azokat, mégsem sikerült nekik mindig az, aminek érdekében Jézus ajándékokkal látta el őket. Ilyen esetben Jézushoz fordultak, és kérték, hogy magyarázza el nekik, mi és miért történt (Mt 17:19). Ezt az elvet érdemes megjegyeznünk: a kudarc okát és a jobb megoldást keresve fontos, hogy a különböző missziós helyzeteket az Úr elé vigyük!

Mit tanultunk missziós kudarcainkból, ami a későbbiekben a segítségünkre lehet? Hányszor tart vissza az elutasítástól való félelem?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: