PRÓBAKŐNEK SZÁMÍTÓ IGAZSÁG

Az a bibliai tanítás nevezhető próbakőnek, aminek megértése után az ember késztetést érez valamilyen jelentős, hitbeli vagy életmódbeli változtatásra. Vannak olyan próbakőnek számító igazságok, mint pl. a hetedik nap, a szombat megtartása vagy a tisztátalan ételek kerülése, amelyek hatása érezhető hitünk és életmódunk területén is. Amint ebből is kitűnik: el kell vezetni az embereket Krisztus elfogadásáig, és csak utána kérhetjük tőlük, hogy ezt vagy azt megtegyék Krisztusért.

Jn 6:54-66 szakaszában olvashatjuk, hogy sokan elfordultak Jézustól, miután nehezebb igazságokkal szembesültek. Mi volt az oka annak, hogy végül több követője is elhagyta Jézust? Mit tanulhatunk ebből mi?

Sokan ettek abból az ételből, amit előző nap Jézus adott az embereknek a domboldalon, és azért követték a Mestert, hogy újból kapjanak enni. Teste és vére példájával Jézus a lelki dolgokra akarta irányítani a figyelmet, ám akkor sokan elfordultak tőle. Nem mintha nem tudták volna megérteni az igazságot, hogy az üdvösség egyedül Krisztus által van, csak nem akarták elfogadni. Nekik ez jelentette a próbát, és mivel nem az történt, amit akartak, úgy döntöttek, hogy elpártolnak tőle.

Milyen értelemben tekinthető próbakőnek Jn 14:15 igazsága?

Aki azt állítja, hogy szereti Jézust, komolyan mérlegelje, mennyire kötelezte el magát mellette! Előbb-utóbb eljön az idő, amikor az próbálja meg az ember hitét, ha tettekre kell váltani, amit állítólag hisz. Az evangelizáció folyamatának bármely részénél elfordulhatnak emberek, amikor próbakőnek számító igazsággal találják szemben magukat. Viszont a tapasztalat azt mutatja, hogy az könnyebben, jobban megbirkózik a próbakőnek számító igazsággal, aki megszerette a Megváltót. Jézus több mindent el akart mondani a tanítványainak, de tudta, hogy akkor még nem értették volna meg (lásd Jn 16:12). Megígérte, hogy a Szentlélek majd minden igazságra elvezeti őket (Jn 16:13). Ez az ígéret igaz ma is.

A kegyelem valóban ingyen kapott ajándék, ám időnként igen nagy lehet az ára, ha az ember elkötelezi magát Krisztus mellett – amire az ajándék elfogadása készteti. Hogyan segíthetünk, ha valakinek ez az ár jelent küzdelmet, bármilyen konkrét esetről legyen is szó? Milyen tapasztalatunk volt ezen a téren, amivel segíthetünk, ha valaki éppen ilyen küzdelmeket él át?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: