MI A BIZONYSÁGTEVÉS?

Tanú az, aki valamiről bizonyságot tesz, tanúskodik valamiről, amit saját tapasztalatából tud. Rendkívüli erővel hathat a keresztény személyes elbeszélése arról, hogy mit vitt végbe az életében Isten. Egyszer Jézus meggyógyított egy ördöngöst (lásd Mk 5:1-19). A férfi követni akarta a Mestert, aki viszont így szólt hozzá: „Eredj haza a tiéidhez, és jelentsd meg nékik, mely nagy dolgot cselekedett veled az Úr, és mint könyörült rajtad” (Mk 5:19). Jézus csak rövid időt töltött el vele, ami nyilván nem volt elég ahhoz, hogy bevezesse a tanítás és az igehirdetés művészetébe. Valószínűleg csak az evangélium alapvető igazságait tanította meg neki, mielőtt felszólította, hogy „Menj és mondd el!”

Milyen közös, fontos pontot fejeznek ki Mk 5:18-20, ApCsel 22:15-16 és 1Jn 1:3 versei?

Isten felelőssé tett, mint az egykori gadarai ördöngöst és a többi követőjét, hogy mondjuk el, mennyit változtatott az életünkön.

A bizonyságtevés tehát az, hogy beszélünk az Istennel szerzett tapasztalatainkról, így bátorítva másokat is Krisztus elfogadására. Ennek nem kell feltétlenül szervezett tevékenységnek lennie, mint amilyen a rádiós, televíziós evangelizáció vagy az evangelizációs sorozatok. A bizonyságtétel jöhet spontán módon, hiszen bárhol, bármikor, bárkinek alkalma adódhat Jézusról beszélni, ezért mindig keresnünk kell az alkalmat, hogy ismereteinkről és tudásunkról számot adhassunk. A bizonyságtevésről és az evangelizációról elmondható, hogy lényegében egymástól különböző módszerek. Az a céljuk, hogy megnyerjük az embereket Krisztusnak. A bizonyságtevés inkább spontán és rövidtávú tevékenység, míg az evangelizáció általában hosszabb távú és tudatosan előkészített. Időnként a megtervezett evangelizációt erősíti a résztvevők személyes bizonyságtétele, máskor pedig a spontán bizonyságtétel révén jutnak el emberek a meghirdetett programra, de mindkettő lényeges része a folyamat egészének. Ha elmondjuk, hogy értünk mit tett Jézus, akkor aki nyitottan fogadja a Szentlélek vezetését, szeretne még többet megtudni. Ugyanakkor az emberek sokkal könnyebben vitába szállnak tantételeinkkel, teológiánkkal vagy hitelveinkkel, mint a személyes bizonyságtételünkkel.

Mikor volt utoljára alkalmunk bizonyságot tenni arról, amit Krisztus értünk tett? Mit mondtunk? Hogyan reagált erre az, akivel beszélgettünk? Hogyan változtatta meg Krisztus az életünket? Mi az az életünkben, ami miatt az emberek még többet meg akarnának tudni Jézusról?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 2. negyedév

Az evangélium hirdetése

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: