A KEZDET ÉS A VÉG

A Szentírás őszinte, hű képet fest az ember szánalmas állapotáról. A Biblia írói azonban nemcsak a kétségbeesés hangján szóltak, mert ismerték a végkifejletet. Ézsaiás könyve és A jelenések könyve utolsó fejezetei arról biztosítanak, hogy közeleg a bűn végső pusztulása, amikor Isten ismét helyreállítja országát. Az Úr kinyilatkoztatta prófétáinak, hogy melyek lesznek azok az utolsó események, amelyek elvezetnek világunk sötét történelmének végéhez. A próféták félreérthetetlenül felvázolták a helyzet súlyosságát, mégis reménységben éltek, mert Isten bemutatta nekik a megoldást. Amint az előzőekben már megállapítottuk, aki úgy gondolja, hogy véletlen folytán jött létre a világ, valószínűleg a világ végét is a véletlenhez kapcsolja. Ez a felfogás azonban nem sok reménnyel kecsegteti a kezdet és a vég között élőket, nem igaz? A Biblia viszont következetesen utal Mózes első könyve 1. és 2. fejezetének szó szerinti értelmezésére. A teremtéskor Isten semmit nem bízott a véletlenre. Ebből következően nem csoda: Isten Igéje azt is természetesnek veszi, hogy világunk egyszer szó szerint véget ér, és ebben szintén nem jut szerep a véletlennek.

Hogyan kapcsolja össze Péter az emberiség történelmének kezdeti eseményeit a végső dolgokkal 2Pt 3:1-10 szakaszában? Minek a reményét tárja elénk ez a rész?

Szervesen összekapcsolódik a kezdeti teremtés és a végső újjáteremtés, az egyik erősíti a másik jelentőségét. A végső eseményekről szóló tanítást vizsgálva Isten utolsó, meghatározó tetteit láthatjuk a teremtett világban, amelyek pontosan országa helyreállításához vezetnek el. Jézus egyértelműen saját személyéhez köti a dolgok kezdetét és végét. A jelenések könyvében három alkalommal (Jel 1:8; 21:6; 22:13) mondja, hogy Ő az Alfa és az Omega (a görög ÁBC első és utolsó betűje). Ez a megfogalmazás mindenképpen kifejezi hatalmát és mindenhatóságát. Megtudjuk belőle, hogy ott volt, amikor minden elkezdődött és a végső események idején is ott lesz. Mindenképpen bízhatunk benne, bármikor is élünk e két pont közötti időben. Ezzel a kifejezéssel azt is a tudtunkra akarja hozni, hogy még ha kaotikusnak tűnnek is a dolgok, rá mindig számíthatunk.

Vannak olyan keresztények, akik már nem hisznek Jézus valóságos visszajövetelében, sem abban, hogy Isten természetfeletti módon helyreállítja majd országát a földön. Úgy gondolják, hogy nekünk kell építgetnünk Isten országát. Beszélgessünk arról, hogy milyen kísérleteket tettek már erre a múltban! Miért nem lehet eredményes az efféle próbálkozás?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: