AZ ELSŐ SZERELMI TÖRTÉNET

„És monda az ember: Ez már csontomból való csont, és testemből való test: ez asszonyembernek neveztessék, mert emberből vétetett” (1Móz 2:23).

Mózes első könyve nyitó fejezetei utalnak az első szerelmi történetre: a különleges módon megteremtett Ádám és Éva esetére. A férfi és nő Isten képét tükrözi (1Móz 1:26-27). Testünk bonyolultsága továbbra is az egyik legfontosabb bizonysága Teremtőnk bölcsességének és hatalmának.

Mit ír a Biblia Éva megteremtéséről (1Móz 2:21-25)? E szakasz alapján mit mondhatunk az első emberpár kapcsolatáról?

Ebben a részben talán az a leginkább szembeötlő, hogy milyen mélységesen és szorosan összetartoztak ők ketten. Isten az asszonyt a férfi testéből alkotta meg, szó szerint egy testből, egy vérből valók.

Éva megteremtése után Ádám mondta el a Biblia első „szerelmes versét” – ahogy néha nevezik. Megfogalmazta, hogy milyen szorosan összetartoznak egymással. A 23. versben a héber is (férfi) és az isa (nő) szavak szintén utalnak a közöttük lévő kapcsolat mélységére.

A 24. versben pedig azt olvashatjuk, hogy a férfi elhagyja a szüleit és ragaszkodik a feleségéhez „és lesznek egy testté”, ami szintén jelzi meghitt viszonyukat. (Megkérdezhetné valaki: Vajon milyen szülőkről van itt szó? Hiszen Ádámnak és Évának nem voltak szülei! Természetesen hosszú évszázadokkal később jegyezte le ezt az esetet Mózes, aki a teremtés történetének részletezésével a házasság jelentését is érzékeltetni kívánta.)

Mezítelenségük is arra utal, hogy az első pár meghitt közelséget élvezett. Biztosra vehetjük, hogy a szerelemnek fontos szerepe volt az életükben. Isten ezt egyáltalán nem nézte rossz szemmel, hiszen a teremtéskor éppen Ő tett képessé a szerelemre. Ez az egyik alapvető érzés, amit belénk ültetett.

A szerelem Isten ajándéka. Aki rendezett, szerelmi házasságban él, mit tehet, hogy kapcsolatát megvédje mindattól, ami elromolhat?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: