Szerelmi történetek

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: 1Mózes 2:21-25; 2Mózes 20:5;

Ézsaiás 43:4; 62:5; Énekek éneke; János 2:1-11

„Messzünnen is megjelent nékem az Úr, mert örökkévaló szeretettel szerettelek téged, azért terjesztettem reád az én irgalmasságomat” (Jer 31:3).

KULCSGONDOLAT: Hogyan érthetjük meg Isten szeretetét?

Istenről szólva legelőször a szeretetére gondolunk. Való igaz, hogy nem tudjuk igazán felmérni szeretetének hatalmas, mélységes voltát, aminek romantikus oldaláról csak ritkán ejtünk szót.

E kérdéssel kapcsolatban először is figyelembe kell vennünk azt az időszakot, amit a Biblia felölel: az emberiség történelmének több ezer évét, a földi élet kezdetétől a végéig, legalábbis addig, amíg az Úr újjá nem teremt majd mindent. A Biblia – hasonlóan a történelmi könyvekhez – szót ejt királyokról, királynőkről, háborúkról, haditervekről és politikai cselszövésekről.

Természetesen egyetlen történelemkönyv sem jegyez fel minden egyes eseményt, mint ahogy a Biblia sem. A nagy korszakok érintése közben nem találunk benne minden apró részletre kiterjedő áttekintést. Egyértelmű, hogy számos dolog felett átsiklik a feljegyzés. Talán ez teszi még érdekesebbé, hogy Isten fontosnak tartott a történelmi tények közé bevenni a gyöngéd érzéseket érintő részeket, ezeknek leírására ihlette a prófétákat. A kérdés tehát az: Vajon miért foglalt bele a többnyire történelmi könyveknek tekinthető iratok közé szerelmi történeteket? Elárul ez valamit Istenünk természetéről és arról, hogy mennyire tekinti fontosnak a szerelmet? A héten azt vizsgáljuk meg, hogy miért találunk ilyen témájú beszámolókat a Bibliában, és mit tanulhatunk belőlük.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: