A SZOMBAT MÓZES ÖTÖDIK KÖNYVÉBEN

A szombat parancsolatát a legtöbben Mózes második könyvéből ismerik, pedig az Úr újból kijelentette (a többi parancsolattal együtt) Mózes ötödik könyvében. Igen érdekes, hogy a megfogalmazás hasonló, de nem pontosan egyforma. Mózes ötödik könyvében még egy olyan indoklás található, ami Mózes második könyvében nem szerepel.

Hasonlítsuk össze 2Móz 20:8-11 és 5Móz 5:12-15 szakaszát! Milyen hasonlóságokat és különbségeket találunk, és mi ezeknek a jelentősége?

Sok az egyezés a két részben, mégis van egy új elem, ami hangsúlyt kap. Mindkét parancsolat megemlíti a szolgák szombati pihenését, de Mózes ötödik könyve ennek még nagyobb hangsúlyt ad. Azért kell megtartani a szombatot, „hogy megnyugodjék a te szolgád és szolgálóleányod, mint te magad” (5Móz 5:14). Itt láthatjuk azt, amit az előző nap már érintettünk: a szombat segít egy szintre hozni az urat a szolgával – mindkettőnek pihenni kell ugyanazon a napon. Gyakorlatilag a szombat bizonyos védelmet kínált a szolgáknak az őket szüntelenül foglalkoztatni kívánó gazdáikkal szemben. Ez a védelem a már a teremtéstől eredő parancsolatra épült.

Természetesen ez egy érdekes kérdést vet fel. Amikor Isten először elrendelte a szombatot, a teremtés emlékünnepe volt a bűntelen világban. Akkor még szó sem volt szolgákról, sem az egyiptomi szolgaságról, ami később a bűn rabságának is a jelképévé vált, sem a szolgaságból való szabadulásról. Az új elemmel bizonyára az özönvíz után bővült a parancsolat. Ez azt jelenti, hogy az eredeti szabály módosult, helyett kapott benne valami, ami eredetileg nem volt a része.

Az első megfogalmazás szerint a szombat a teremtést jelképezte, a bűneset után viszont már a teremtés és a megváltás (az újjáteremtés egy fajtája) szimbóluma is lett (2Kor 5:17; Gal 6:15; Jel 21:1). A teremtés és a megváltás szorosan összekapcsolódik a Bibliában: csak a teremtő Isten lehet a megváltó Isten – és e két szerep találkozik Jézusban (lásd Jn 1:1-14). A parancsolat mindkét változata rámutat, hogy teremtő és megváltó Jézusunk munkájának a hetedik nap, a szombat a szimbóluma.

Gondoljunk arra, hogy Krisztus szabadulást ígér a szolgaságból! Mi alól szabadít fel? Hogyan fejezhetjük ki, hogy igényt tartunk ígéretére? Hogyan válhatnak valósággá az életünkben az Úr ígéretei?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: