TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„A Krisztus által a Sínai-hegyen elmondott tíz szent parancsolat Isten jellemének bemutatása volt, és az tette ismertté az egész világ előtt, hogy az egész emberiségre kiterjed az Úr fennhatósága. A tíz szabályból álló törvény, ami az emberek között bemutatható legnagyobb szeretet elveit öleli fel, valójában Istennek a mennyből hangzó szava, ígérettel együtt: „Tedd ezt, és akkor nem kerülsz Sátán uralma és irányítása alá!” Egyáltalán nincs negatív elem a törvényben, még ha úgy is tűnhet nekünk. Arról szól, hogy TEDD és ÉLJ… Az Úr azért adta szent parancsolatait, hogy védőfalként vegyék körül teremtményeit” (Ellen G. White: Sons and Daughters of God. [Isten fiai és leányai.] 53. o.).

„A megváltás művében nincs kényszer. Nem alkalmaznak külső erőszakot. Isten Lelkének befolyása alatt az ember szabadon megválaszthatja, kinek szolgál. A változásban, amely beáll, mihelyt a lélek alárendeli magát Krisztusnak, a legmagasabb szintű szabadság rejlik… Igaz, magunknak nincs erőnk, hogy kitörjünk Sátán bűvköréből, de ha vágyunk a bűntől való szabadulásra, s nagy szükségünkben rajtunk kívül álló és a miénket meghaladó erőért kiáltunk, lelki képességeinket a Szentlélek isteni energiája hatja át, s ezek így engedelmeskednek az akarat parancsának és teljesítik Isten akaratát.Az emberi szabadság egyetlen feltétel alapján lehetséges: egynek kell lenni Krisztussal. ’Az igazság szabadokká tesz titeket’ (Jn 8:32), és Krisztus az igazság… Ha alávetjük magunkat Istennek, ez az én helyreállítását eredményezi – igazi emberi dicsőséget és méltóságot. Az isteni törvény, melynek alávetjük magunkat, ’a szabadság törvénye’ (Jak 2:12)” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó. 394. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

Miként tükrözi a törvényadó jellemét a törvény? Hogyan mutatja be Istent?

Mit ért Ellen White azon, hogy a törvény a „szabadság törvénye”? Hogyan lehet a törvénynek való engedelmességet a szabadsággal azonosítani?

Milyen példákat találunk a világban és a környezetünkben arra, hogy mi történik az Isten törvényét megszegőkkel? Mennyire erős ezeknek a példáknak a bizonysága a törvény értékét és érvényességét illetően?

ÖSSZEFOGLALÁS: Isten törvénye szeretetének kifejezése. Ha úgy szeretünk, ahogy Isten szeret bennünket, valóban bemutatjuk a törvény teljes szépségét és erejét.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: