ELKÜLÖNÍTETT

Hol fordul elő először a Szentírásban a „szentség” fogalma (1Móz 2:3)? Mi a jelentősége annak, hogy a Biblia elsőként egy időtartamot nevezett szentnek?

Ebben a szakaszban találkozunk először a szentség fogalmával. Azt tudhatjuk meg belőle, hogy Isten valamit „elkülönít” a környezetétől, jelen esetben az időt. A hetedik nap önmagában egyáltalán nem különbözik más, naplementétől naplementéig tartó, 24 órából álló naptól; az teszi mégis mássá, „szentté”, hogy Isten annak jelentette ki. Elkülönítette a hét többi részétől.

A „megszentelni” szóval fordított héber szó azt jelenti, hogy „szentté tenni” vagy „szentnek kijelenteni”. A szentség tehát arra utal, hogy van valami különleges abban, ami „szent”, és ez elválasztja mindattól, ami nem szent.

Bizonyos mértékig ez a gondolat segít megérteni Isten szentségét is: Isten a teremtett világban minden mástól elkülönített. Minden egyébnél magasabb rendű, így válik külön, tehát mindazon feljebb és túl van, amit valóban képesek lehetünk felfogni. Szentnek lenni annyit tesz, mint „másnak” lenni, különleges módon eltérni a többitől. Így van ez a hetedik nap, a szombat esetében is.

Hogyan segítenek a következő igehelyek megérteni Isten szentségét ebben az összefüggésben? 2Móz 15:11; 1Sám 2:2; Zsolt 86:8-10; 99:1-3; Ézs 40:25

A szentség fogalmának is arra kell rávezetnie bennünket, hogy milyen nagy a szakadék a szent Isten és a nem szent – valójában bűnös – emberiség között. Isten elkülönül tőlünk, de nemcsak azért, mert Ő a Teremtő, mi pedig a teremtményei, hanem azért is, mert mi bűnösök lettünk. Ideális körülmények között ezáltal jobban meg kellene értenünk, hogy Krisztus mit tett értünk.

Isten ugyan a saját képére teremtette az embert, mégis mi mindenben különbözünk tőle gyökeresen? E különbségek hogyan utalnak arra, hogy milyen nagy szükségünk van a Megváltóra? Soroljuk fel a különbségeket és beszéljük meg a csoportban!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: