EVANGÉLIUM AZ ÓSZÖVETSÉGBEN

Mikor adta Isten az üdvösség első ígéretét, és ez mit jelent (1Móz 3:15)?

A szakasz nyelvezete meglepő. Ádám és Éva elkövette a bűnt. Isten úgy közölte velük a nagy küzdelem gondolatát, hogy két, egymással szembenálló fél „ellenségeskedését” említette. Drága ígéret volt ez a már a bűnhöz vonzódó emberi szív számára! Isten ebben a versben arról is biztosított, hogy a rettentő küzdelem nem tart örökké, mert egy nap az ellenség fejét összezúzzák. Ebben a szakaszban nemcsak az az érdekes, hogy Isten itt jelenti be először a nagy küzdelmet, hanem azt is elárulja, hogyan ér majd véget a harc.

Pál bátorságot merített 1Móz 3:15 verséből. Hogyan fejezi ezt ki Róm 16:20 versében?

1Móz 22:1-19 szakaszában Mózes az engesztelés lenyűgözően szemléletes képét vázolja fel előttünk. Mit tudhatunk meg ebből a beszámolóból Krisztusnak a későbbiekben bemutatott engesztelő áldozatáról?

Figyeljük meg, hány utalás történik a szakaszban az atyára és a fiúra, akik együtt mennek fel a hegyre áldozatot bemutatni! A fiú cipeli a fát, az apa pedig az áldozathoz szükséges kellékeket viszi (a tüzet és a kést). Az Ábrahámnál jóval fiatalabb Izsák könnyűszerrel szembeszegülhetett volna apjával az áldozatbemutatás hegyén, ehelyett két csodáról értesülünk: az apa kész feláldozni fiát, a fiú pedig hajlandó lemondani az életéről.

Szemléletesen mutat ez az eset előre, Krisztus értünk vállalt áldozati halálára! Ám ez a jelenet csupán halvány előképe volt annak az időnek, amikor évszázadokkal később egy másik Atya áldozta fel Fiát! Akkor viszont nem halhatott meg egy állat a Fiú helyett, neki ott kellett meghalnia az oltáron. Az Atya valóban feláldozta a Fiát, a Fiú pedig ténylegesen az életét adta.

A Mórija hegyén a világ megrendítő képet kapott (ami csak egy előkép volt) a megváltási tervről és arról, hogy milyen áron lehet csak megváltani a bukott emberiséget a bűn romlásából.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: