TEREMTÉS ÉS ÚJJÁTEREMTÉS

Milyen nagyszerű ígéreteket találunk a következő versekben: Ézs 65:17; 66:22; 2Pt 3:13; Jel 21:4? Hogyan kapcsolódnak ezek is a Mózes első könyve első fejezeteiben kinyilatkoztatott bibliai teremtéstörténethez?

A keresztény reménység alapját képezik azok az ígéretek, amelyek az új égre és új földre vonatkoznak, ahol nem lesz olyan pusztítás, mint amit jelenlegi lakóhelyünkön vitt végbe a bűn. E remény, ígéret nélkül szó szerint semmiben nem bízhatnánk. Az örök élet ígérete csodálatos, de olyan világban szeretnénk örökké élni, ami mentes e föld borzalmaitól, fájdalmaitól és csalódásaitól. Vajon mi lenne rosszabb az örök halálnál, ami azokra vár, akik kimaradnak a megváltásból, mint az, hogy egy olyan világban kelljen örökké élni, ahol a nyomorúság inkább szabály, mint kivétel?

Mindez néhány igen érdekes kérdéshez vezet el a kezdetekkel, ill. azzal kapcsolatban, hogyan végezte Isten az első teremtés folyamatát – amit olyan mesterien mutat be Mózes első könyve 1. és 2. fejezete. A kérdés az, hogy vajon az új eget és új földet az isteni parancs hozza majd létre, hasonlóan ahhoz, ahogy Mózes első könyvének szó szerint értett beszámolójában olvashatjuk: azaz Isten szól, miután káprázatosan rövid idő alatt minden földi életforma máris teljesen kialakul, és semmi szerepe nem lesz az erőszaknak, a véletlennek? Vagy pedig az újjáteremtés folyamata azt fogja jelenteni, hogy az életnek évmilliárdokon át ismét ki kell állnia a természetes kiválasztódás és a legerősebbek túlélése folyamatának „örömeit” és zordságát, míg végül megjelenik az új világ, „amelyekben igazság lakozik” (2Pt 3:13)? Hiszen ha Isten először úgy döntött, hogy az evolúció által teremti meg ezt a világot, másodszor vajon miért tenne másként? Ha az első teremtés alkalmával ez volt a választott eszköze, miért ne tarthatná megfelelőnek a második körben is?

Abszurd még a gondolata is, hogy az egek és a föld újjáteremtéséhez Isten az evolúciót használná fel. Ez is azt bizonyítja, hogy milyen képtelenség volna ezt a nézetet elfogadni a világ első megteremtésére. Vitathatatlan, hogy a kereszt, a megváltás és az új égre és új földre vonatkozó ígéret témakörei elválaszthatatlanul kötődnek Mózes első könyve szó szerinti teremtéstörténetéhez.

Próbáljuk meg elképzelni, milyen lehetett világunk kezdeti szépségében, majd képzeljük el azt is, hogy milyen lesz majd, amikor Isten újjáteremti! Miért mondhatjuk, hogy nincs a földön olyan, ami miatt érdemes lenne elveszíteni azt, amit Isten megígért?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: