AZ EGEK BESZÉLIK

A zsoltárok könyvében megtalálható a Teremtőt dicsérő énekek gazdag gyűjteménye. A zsoltárírók rendszeresen és örömmel utalnak Isten „nagy cselekedeteire”.

Zsoltár 19. A gondolatmenet merész. Először is Dávid bemutatja az égbolt dicsőségét, megemlíti a fényes napot is. Az égitest ragyogó energiáját a vőlegényhez hasonlítja menyegzője idején, majd az éppen edző sportolóhoz (1-7. versek). A továbbiakban a tündöklő napot Isten törvénye tökéletességéhez és rendeléseinek erejéhez méri, ezzel a törvény tartalmát Isten teremtő tetteinek nagyszerűségéhez kapcsolja (8-12. versek).

Zsoltár 92. Ez a „Zsoltárének szombatnapra” hálás szívből fakadó dicsérettel kezdődik. Aki nyomon követi, hogyan használja A zsoltárok könyve (vagy a többi bibliai könyv) a „te műveid” vagy a „kezeinek munkái” kifejezéseket, mindenképpen a hatása alá kerül annak, hogy a Biblia megkapóan dicsőíti az Urat a teremtett világért. Minél többet megtud az ember Isten teremtményeiről – akár a csak mikroszkóppal látható legparányibb részletekről, akár a távcsővel megfigyelhető legtávolabbi csillagokról, bolygókról, akár az állatvilág bármelyik egyedéről (amelyik úszik, repül vagy jár) – annál csodálatosabbnak tűnik fel előtte Isten teremtő hatalma.

„Világos, hogy az állkapocs nem az intelligens tervezés egyik példája, inkább a meglévő anyagokkal dolgozó természetes kiválasztódás tökéletlen átformálásának eredményeképpen alakult ki, miközben az emlősök pofája megrövidült és arccá alakult” (Owen Gingerich: God’s Universe. Cambridge, Mass., 2006, Harvard University Press. 98–99. o.). Mi az a lényeges pont, amit ez a keresztény író sajnálatos módon számításon kívül hagyott, miközben sikertelenül próbálta ötvözni az evolúciót a keresztény világnézettel?

Kérdés nem fér hozzá, hogy a teremtett világ bemutatja Alkotója szeretetét és hatalmát. Világunkat azonban megrontotta a bűn meg a nagy küzdelem okozta sok seb és törés. A borzalmas következményeket mindenütt láthatjuk a környezetünkben betegség, halál, természeti katasztrófák és hasonlók formájában. Nincs olyan része a földi teremtett világnak, ami ettől mentes lenne – így az emberek sem. Ám még a nagyfokú pusztulás dacára is felismerhető a Teremtő szeretete és hatalma. Ennek az a kulcsa, hogy nem a rosszra, hanem az alatta meghúzódó jóra kell odafigyelni.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: