A TÖRTÉNELEM

„Történelmi időket élünk” – mondja egy barátom. Nekem azonnal az eszembe jut, hogy minden idő „történelmi idő”, legfeljebb egyszer halványabbak, máskor színesebbek ennek a könyvnek a lapjai.

A kérdések elkerülhetetlenek. Hogyan szeressem azt a szennyes csatornát, ami végigfolyt az elmúlt éveken? Miként lássam meg „Isten lépteit” ebben a kanálisban? Mondhatom-e, hogy Isten a történelem Ura, hiszen annyi szörnyűség járta és járja át az emberiség történelmét, hogy rettentő lenne mindezek „gazdájának” gondolnom Őt. Ha meg csak úgy passzívan „elnézi”, hogy mit csinálunk idelenn, akkor hol lehet a megoldás?

A történelem érthetetlensége minden becsületes hívő ember problémája. Nem fér az agyunkba az a sok szörnyűség, amit a múló idő hordoz. Botránkozunk azon a rémtörténet-sorozaton, amit történelemnek hívnak, s amelyből iskolás korunkban még vizsgáznunk is kell. A történelem a legborzasztóbb krimi-ötleteken is túltesz…

A bölcs tudósok számtalanszor próbálták már értelmezni a történelmet, vizsgálták összefüggéseit, azzal bíztattak bennünket, hogy megtalálták a bajok gyökerét, de a legfontosabb kérdésre egyetlen történész sem adhat választ: miért ilyen szörnyű a világ.

Erre a kérdésre csak a Biblia üzenetét komolyan vevő ember felelhet: minden mocsoknak végső oka a bűn. A bűn piszkítja be a világot…

Az a puszta tény, hogy az ember nem ment tönkre történelmi tapasztalataitól, önmagában arra utal, hogy egy történések fölötti valóságban hisz. Csak az örökkévalóság igézetében vállalható őszintén ez a Föld…

Aki csak evilági országot akar építeni, az mindig értetlenül áll a történelem eseményei előtt. Ez a világ arra való, hogy minden szenvedése, nyomorúsága közepette – azokkal együtt élve és azok ellenére – fölépüljön benne Isten Országa.

Enzsöl Ellák: Szeretet-hittan. 61–63. o.

2012. 1. negyedév

Pillanatképek Istenről

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: