A SZERETET MINDENT LEGYŐZ

A mi szemszögünkből visszatekintve olyan könnyű az őskeresztény egyházra az összhang és a békesség mintaképeként, az igazi istentisztelet legjobb példájaként gondolni. Sajnálatos módon azonban nagyon is sok a hasonlóság az újszövetségi és az ószövetségi történelem között, hiszen mindkettő azt tárja elénk, hogy mennyire bűnös is az ember. Vegyük például a korinthusi gyülekezetet, amit Pál alapított második misszióútján! A város neves kereskedelmi központ volt, gazdagságáról és pompájáról ismert, ugyanakkor ez volt a székhelye a környék leginkább érzékies és alantas vallásának is. A gyülekezet életében szintén felütötte a fejét a környezetre jellemző erkölcstelenség és széthúzás. Már ez is éppen elég sok gondot okozott, de távolról sem csak ennyi volt a baj. Pál még egyéb kérdéseket is megemlített, amelyek pártoskodáshoz vezettek a gyülekezeten belül, mint pl. a bálványimádás (1Kor 10:14), a lelki ajándékok túlhangsúlyozása, főként a nyelvek adományának helytelen használata, amivel egyesek magukat kívánták a többiek fölé emelni (1Korinthus 14. fejezet).

A korinthusiaknak szóló, a különféle problémákat érintő tanításába foglalta bele Pál apostol Az első korinthusi levél 13. fejezetének jól ismert gondolatait. Mi a fő üzenete ennek a szakasznak? Ami pedig számunkra a legfontosabb: hogyan tudjuk tanácsait alkalmazni a saját életünkben és az istentiszteletünkben?

Pál itt azt fejtegette, hogy semmi haszna nem lesz annak, ha nagyszerűen beszélünk, hatalmas csodákat teszünk, lelki ajándékokkal rendelkezünk, kegyesek és buzgók vagyunk, de a szívünket nem tölti be az Isten és a többi ember iránti szeretet. Szerinte a szeretet a legfontosabb ajándék, ennek elérésére kell törekednünk, mert ezt nem lehet pótolni kevesebbel. A lelki ajándékok sokat segítenek, és a keresztények használják azokat Isten dicsőségére és az egyház egységben való építésére. Ám egyetlen ajándékot sem szabad a magamutogatás vagy a személyes nyereség vágyától fűtve, esetleg az istentisztelet rendjét zavarva felhasználni. A szeretetteljes, őszinte keresztényekkel teli gyülekezet olyan hatást és erőt fejt ki, ami messze túlmutat a hetenkénti istentiszteleti szolgálatokon.

Mennyire hatja át a hétköznapi életünket az embertársaink iránti, önzetlen szeretet? Időnkből és energiánkból mennyit áldozunk mások szolgálatára? Hajlandóak vagyunk mások érdekében lemondani saját vágyainkról, terveinkről? Ez egyáltalán nem könnyű, ugye?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: