AZ ILLÉSI ÜZENET

„És megtértek és meglátjátok, hogy különbség van az igaz és a gonosz között, az Isten szolgája között és aközött, aki nem szolgálja őt” (Mal 3:18).

Az egész drámai jelenetnek, Illés és a százötven Baál-próféta Kármel-hegyi szembenállásának a nép szempontjából végeredményben egy kérdés volt a lényege: „Meddig sántikáltok kétfelé? Ha az Úr az Isten, kövessétek őt; ha pedig Baál, kövessétek azt” (1Kir 18:21). Valóban sajátságos volt az adott helyzet, ám minden egyes embernek válaszolnia kell a kérdésre: Az igaz Istent imádom és követem vagy nem? Csak egy darabig lehet „kétfelé sántikálni”, előbb-utóbb mindenki valamelyik oldalra áll.

Az idők végén, amikor lezárul a nagy küzdelem, igazán meglátszik majd az örök különbség az emberek két tábora között: „az Isten szolgája között és aközött, aki nem szolgálja őt” (Mal 3:18). Jézus kereken, egyértelműen megmondta: „Aki velem nincs, ellenem van; és aki velem nem takar, tékozol” (Lk 11:23). Fogalmazhatott volna ennél világosabban?

Olvassuk el Mal 3:16 – 4:6 szakaszát, és közben gondoljunk Illés történetére a Kármel-hegyen! Mire hívja fel a figyelmünket itt az Úr? Hogyan értsük „Illés üzenetét” az utolsó idők eseményeinek és az istentisztelet kérdésének összefüggésében (lásd Jel 14:7-12)?

Jézus „Illésnek” nevezte Keresztelő Jánost (Mt 17:11-13), aki üzenetében reformációra, bűnbánatra és engedelmességre szólított. Malakiás szintén egyértelműen leírta, hogy a bűn és a gonoszság vége előtt még eljön „Illés” (Mal 4:1, 5). A jelenések könyve az utolsó nemzedéknek hirdeti a figyelmeztető üzenetet, engedelmességre és a Teremtő Isten imádatára szólít. Mint Illésnek a Kármel hegyén, az embereknek ma is igen drámai módon kell meghozniuk életük legfontosabb döntését, ami valóban örökre szóló következményeket von maga után. Viszont még a legvégső események kibontakozása előtt hozhatunk olyan napi döntéseket, amelyek felkészítenek arra, hogy képesek legyünk az Úr oldalára állni, amikor tetőfokára hág a jó és a gonosz küzdelme a nemzetek között.

Gondoljunk napi döntéseinkre (talán az elmúlt 5 napban), akár a legjelentéktelenebb dolgokkal kapcsolatban (lásd Lk 16:10)! E választásainkból (és a döntéseink mögött meghúzódó kompromisszumokból) ítélve, vajon a két oldal közül melyiket választjuk? Beszélgessünk arról, hogy mi minden következik a válaszunkból!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: