ELTÉRŐ SZEMPONTOK

Mi a közös pont a következő szövegekben: 1Móz 6:5; Jer 17:5; Jn 2:25; Róm 3:9-12? Miért olyan fontos ezt mindig szem előtt tartani? Kultúránkban mi minden feledtetheti ezt az alapvető igazságot?

A Szentírás mindvégig arra figyelmeztet, hogy az emberi szív csalárd, az ember romlott, nem szabad másokat követni, senki nem mentes a gonoszságtól. Jézus kivételével természetesen, aki soha nem követett el bűnt, csak kevés olyan emberről ejt szót a Biblia, akik erkölcsileg tiszták voltak.

Persze nincs is ahhoz szükség a Bibliára, hogy meglássuk, erkölcsileg mennyire megromlott az emberiség. A történelem, az újságok, a hírek, sőt, még az otthonunk, időnként saját szívünk is éppen eléggé bemutathatják az erkölcsi meggyengülést. Talán rémítő lehet belegondolni, hogy ha egy olyan tökéletes lény, mint amilyen eredetileg Lucifer volt, a hibátlan, bűntelen mennyei környezetben képes volt a gonoszságot választani; ha Ádám és Éva is, akik szintén tökéletesek voltak, az édeni körülmények között a gonoszságot választották, akkor vajon mi a helyzet velünk? Bűnös, megromlott természettel születtünk, és ilyen természettel élünk a bűnbe süllyedt, megromlott világban. Nem csoda, hogy számunkra olyan könnyen, természetesen jön a bűn. Beleivódott a génjeinkbe.

Viszont legyünk körültekintőek a „gonoszság” meghatározásakor! Bizonyos dolgok annyira nyilvánvalóan rosszak, hogy mindenki, hívők, hitetlenek egyaránt rossznak bélyegzik. A gonoszság azonban lehet sokkal rejtettebb is. Az, amit a világ vagy a kultúránk, környezetünk helyénvalónak, normálisnak tart, mondván, hogy „ez a szokás”, a Biblia szerint lehet éppen rossz, bűnös, gonoszság!

Hasonlítsuk össze 5Móz 12:8 és 13:18 verseit! Milyen döntő eltérést találunk itt? Miért olyan fontos tisztán látni a különbséget?

Milyen példákat sorolhatunk fel arra, hogy környezetünkben egyes dolgok elfogadottak, bevettek, noha a Biblia egyértelműen elítéli azokat? Még fontosabb, hogy vajon mennyire hatott ránk és gyülekezetünkre a társadalom egésze e kérdéseket illetően? Tehát melyek azok az esetek, amelyeket a Szentírás ugyan határozottan elítél, de a gyülekezet túlságosan könnyen vesz – ami a társadalom közvetlen hatására utal? Beszélgessünk erről a csoportban!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: