TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. „A teremtés” című fejezete; Ellen G. White: Előtted az élet. Nevelés. Budapest, 1992, Advent Kiadó. „Költészet és ének” című fejezete.

„A zsoltárok könyve egyedülálló szerepet tölt be a Bibliában… [A zsoltárok] jelképezik a Szentírásban Izráel vallási életének szívverését. A szövetséges nép az imákat tartalmazó könyvben találta meg a menny felé vezető lépcsőt, ami az emberi gyötrelem és szenvedés legmélyétől átível az Istennel való kapcsolat legnagyobb örömének magasságáig. Panaszzsoltárok és kétségbeesett kiáltások váltakoznak a hálaadó és dicsőítő énekekkel… Talán az ember és Isten közötti élő párbeszéd a mélyebb oka annak, hogy miért tartják Isten keresői minden korban A zsoltárok könyvét a héber Biblia felbecsülhetetlen értékű gyöngyszemének.” Továbbá, ezekben „Isten feltárja saját szívét… Ihletett példákat találunk bennük arra nézve, hogy Isten elvárása szerint hogyan válaszoljunk hittel arra, amikor kinyilatkoztatja önmagát és elbeszéli tetteit Mózes könyveiben” (Hans K. LaRondelle: Deliverance in the Psalms. Berrien Springs, Mich., 1983, First Impressions. 3–4. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Egy dolog bízni Isten utolsó ítéletében – bíznunk kell ennek reményében és ígéretében. Ugyanakkor vajon ez azt is jelenti, hogy most felesleges fáradozni az igazságos ítéletért, az igazságért, hiszen végül Isten majd úgyis mindent helyre tesz? Hogyan lehet kellő egyensúlyt tartani aközött, hogy egyrészt törekszünk az igazságra, másrészt viszont tudjuk: egy nap majd Isten mindent megítél?

2. Beszélgessünk még a szerdai tanulmány utolsó kérdéséről az istentisztelettel és a gyülekezeti istentisztelet formáival kapcsolatban! Hogyan történhet meg, hogy a zene, az igehirdetés, a liturgia stb. öncélúvá válik, és nem eszköz lesz, ami az Úrra irányítja a figyelmet? Előfordulhat, hogy egy bizonyos dolog szimbólumait összetévesztjük azzal, amit jelképeznek. Hogyan védekezhetünk ennek veszélye ellen istentiszteleteinken?

3. Hogyan lehetne istentiszteleteinket még jobbá tenni, hogy minden részletében valóban Krisztusnak adjunk dicsőséget?

4. Soroljuk fel néhány kedves zsoltárunkat! Mi az, amit annyira szeretünk bennük? Mit árulnak el az Úrról?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: