SZABADULÁS A SZOLGASÁGBÓL

Amint már megállapítottuk, a szombat nemcsak a teremtésre mutat (ami lényegében összekapcsolódik az Isten tiszteletével), de a megváltásra is. 5Móz 5:15 verse így szól: „És megemlékezzél róla, hogy szolga voltál Egyiptom földén, és kihozott onnan téged az Úr, a te Istened erős kézzel és kinyújtott karral. Azért parancsolta néked az Úr, a te Istened, hogy a szombat napját megtartsad.” E szavak visszhangoznak az első angyal fontos üzenetében, ami a megváltásról és az üdvösségről szól.

A megváltást szimbolizálta a kivonulás idején az Úr Izráel népe érdekében végbevitt tette. Nem volt olyan isten Egyiptomban, amelyiknek lett volna ereje megakadályozni, hogy a rabszolgák népe megszabaduljon fogságából. Kizárólag Izráel Istene szabadíthatta meg őket, aki hatalmas csodákkal és fenségesen, vakító dicsőségben nyilatkoztatta ki magát. Csak Ő vezethette ki népét „erős kézzel és kinyújtott karral” (5Móz 5:15). Azt akarta, hogy emlékezzenek: „az Úr az Isten és nincsen kívüle több” (5Móz 4:35)! Ezért adta a szombatot, hogy állandóan emlékeztesse őket hatalmas szabadító tettére és a fogságra, amiből Krisztus ment meg.

Milyen ígéretet kapunk Róm 6:16-23 szakaszában? Hogyan kapcsolódik ez ahhoz, amit az Úr tett Izráelért Egyiptomban?

Az Újszövetség egyértelmű tanítása, hogy a bűn rabságából csakis a hatalmas Megváltó menthet ki, így történt Izráel egyiptomi szolgasága idején is. Ezt a Szabadítót ismerhette meg Izráel népe az Úrban. Keresztényként ma mi is hozzá fordulhatunk, hiszen a népet a szolgaságból kivezető Isten ugyanaz, mint aki minket szabadíthat meg a fogságunkból.

Vajon nem illeti imádat az Urat, mert győzelme árán megment a fogságból? Izráel népe a szabadulás után örömmel énekelt (lásd 2Mózes 15. fejezet). Tehát a szombati istentiszteleten ünnepelhetjük Isten kegyelmét, mert nemcsak a bűn jogos büntetésétől mentett meg (amit Jézus szenvedett el értünk), de kiszabadít a bűn szolgaságából is.

Mit jelent az, hogy többé nem vagyunk a bűn szolgái? Azt jelentené, hogy többé nem vagyunk bűnösök, és soha nem követünk el bűnt? Hogyan tanulhatjuk meg igényelni és valóban elnyerni az evangélium által felajánlott szabadságot?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2011. 3. negyedév

Isten tisztelete

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: